Stof i æbletræ kan forbedre dialyse

0

Et stof fra æbletræets bark kan ændre den mest almindelige hjemmedialysebehandling, viser en ny undersøgelse. Stoffet forhindrer cellerne i at optage glukose fra dialysevæsken, hvilket ellers kan give problemer med vægtøgning hos patienterne.

Af -

An apple a day keeps the doctor away, lyder et gammelt ordsprog.

For nyrepatienter, der har brug for dialyse, er det dog ikke tilstrækkeligt at spise æbler for at blive raske. Til gengæld kan et stof i æbletræets bark måske gøre livet bare en anelse lettere for mennesker med nyresvigt.

Nyrerne filtrerer op til 180 liter væske hver dag og renser blodet for farlige affaldsstoffer. Men ved nyresvigt mangler rensefunktionen og ved alvorligt nyresvigt er dialyse nødvendig.

Der er to former for dialysebehandling. Dels bloddialyse, som hovedsageligt foretages på sygehus, dels posedialyse, som foretages via bughinden og som kan foretages i hjemmet, af patienten selv. Ved hjemmebehandlingen tilsættes en høj koncentration af glukose til dialysevæsken for at trække væske ud af blodet som led i behandlingen.

Men problemet er, at patienten ofte optager store dele af glukosen – i nogle tilfælde op til 20 procent af det daglige kalorieindtag.

To tredjedele får hjerte-karsygdomme

Ny forskning peger på, at stoffet phloretin kan reducere glukoseoptaget med 30 procent hos patienter, der foretager hjemme-dialyse og dermed sandsynligvis mindske risikoen for overvægt og hjerte-karsygdomme, som rammer omkring to tredjedele af dialysepatienter.

Hidtil har man troet, at glukose blev transporteret mellem celler, men Carl Öberg, forsker i nyremedicin ved Lunds Universitet og ST-læge i nyremedicin ved Skånes Universitetshospital, og hans forskergruppe har nu udgivet en undersøgelse om rotter, der viser, at glukose også optages i cellernes glukosekanaler.

Det er disse kanaler, gruppen med succes har blokeret med phloretin fra æbletræets bark.

Næste skridt bliver at teste forsøget på mennesker. Og så er vejen måske banet for, at flere kan få dialyse i hjemmet uden de uheldige følgevirkninger af den megen glukose – med lidt hjælp fra æbletræet.

Videnskabelig artikel

Kilde: forskning.se

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×