Sunde træudsigter

0

Har synligt træ en betydning for menneskers sundhed? Det skal et nyt pilotprojekt nu forsøge at finde et svar på.

Af

Kan synligt træ i ens omgivelser gøre et menneske sundere? Det er der mange, der mener. Og nu skal et pilotprojekt undersøgere nærmere, om der er noget om snakken.

Brancheorganisationen Svenskt Trä støtter projektet med midler, som gør det muligt for to forskergrupper at undersøge, hvorvidt der er en sammenhæng mellem træ og sundhed. Undersøgelserne skal blandt andet finde sted på ortopædisk klinik på Skellefteå og på psykiatrisk klinik i Borås.

”Det er vigtigt at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem træ og sundhed. Forestil dig, hvis vi kan opnå hurtigere bedring og øget velbefindende for patienterne ved at bringe mere træ ind i de rum, hvor de opholder sig. Det kan betyde store samfundsmæssige fordele for sundheds- og plejesektoren”, siger Björn Nordin fra Svenskt Trä.

Brug for mere forskning

Det er ikke første gang, der forskes i sammenhængen mellem træ og sundhed. Tidligere har en canadisk undersøgelse vist, at indretning med træ kan reducere stress, og forskning fra Norge konkluderede i 2017, at patienter indlagt på ortopædisk klinik i Trondheim kunne udskrives tidligere, når rummene, de lå i, var udstyret med naturmotiver og træpaneler på væggene. For at kunne verificere resultaterne kræves dog yderligere, tværfaglige studier.

”Mange af resultaterne i det norske studie indikerede, at der findes en sammenhæng mellem træ og sundhed, men mere forskning om træmaterialets betydning er påkrævet. Vores mål er nu at gennemføre flere undersøgelser sammen med forskere fra forskellige discipliner og Svenskt Trä så hurtigt som muligt. Jeg er utrolig spændt på, hvilke resultater, det vil give”, siger Tomas Nord, som er lektor ved Linköpings Universitet.

Kilde: NTT Woodnet

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.