Svinkløv Badehotel kan blive Danmarks største bæredygtige træbygning

5

Badehotellet genopstår som landets måske største bæredygtige træbygning.

Af -

I september 2016 kunne man i hele Danmark høre om den ødelæggende brand, der hærgede det legendariske Svinkløv Badehotel i Nordvestjylland. Stedet, der siden 1920’erne havde været kendt for sin charmerende sommerhusstemning og enestående naturomgivelser, stod ikke til at redde. Nu, et år senere, kan Praksis Arkitekter løfte sløret for tegningerne af det nye Svinkløv Badehotel, der efter planen skal stå færdigt i 2019.

Visualisering: Praksis Arkitekter.

Bæredygtigt træbyggeri med traditionelt håndværk

Med Svinkløv Badehotel sigter man efter at bygge Danmarks største bæredygtige træbygning. Badehotellet opføres som en klassisk stolpeværkskonstruktion, som lokale håndværkere og lærlinge skal stå for at opføre.

Træet bringer ikke blot charme og sjæl til Svinkløv Badehotel – det giver også stedet en lang forventet levetid. Historisk set har trækonstruktioner samlet med træsamlinger en beviselig levetid på mindst 250 år og ville med største sandsynlighed kunne holde i yderligere 100 år. Med korrekt vedligehold vil Svinkløv Badehotel således kunne stå i mindst 300 år.

Filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro, siger om foreningens støtte til projektet:
”Svinkløv Badehotel har i en lang årrække haft en vigtig rolle i forhold til kystturismen i Nordvestjylland. Det er værd at fastholde, så stedet også fremover fungerer som formidler af kulturhistorie og madkultur og bidrager til udviklingen af egnen. Bygningen gentænkes i en nutidig sammenhæng og målet er, at det bliver et eksempelprojekt med ekstra fokus på det traditionelle håndværk, materialer og bæredygtighed.”

Visualisering: Praksis Arkitekter.

Beholder badehotellets sjæl

Genopbyggelsen bliver bygget med respekt for det gamle og for Svinkløv-ånden, men opdateres samtidig for at give det et løft. Badehotellet udgøres stadig af et langt træhus med store vinduer. Der vil være flere vinduer end før, så man får mere åben udsigt til havet på den ene side og det nordvestjyske klitlandskab på den anden. Også moderne tiltag, så som akustiklofter af trælister i stuerne, har sneget sig ind i det nye byggeri. Ydermere skal en udvidelse til tre fulde plan give nemmere arbejdsgange.

”Med det nye Svinkløv Badehotel er der foretaget en nænsom opdatering af det gamle. Som gæst vil man opleve, at det er det samme – og alligevel noget helt andet”, fortæller Mette Tony, arkitekt MAA og indehaver af Praksis Arkitekter, og fortsætter, ”det er opført til den længsel, som de mange stamgæster har efter det gamle hotel. Ambitionen er at genopføre erindringens Svinkløv”.

Visualisering: Praksis Arkitekter.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

5 kommentarer

 1. Lars Jensen siger:

  Håber, at en del af Svinkløv-ånden er, at der fortsat ikke bruges (og tillades brugen af) trådløs elektronik. (0:

 2. kurt steffensen siger:

  det bliver så godt, bare det var forår 2019 lige om lidt, glædelig jul alle sammen

 3. Stig Nielsen siger:

  Genskabelsen
  Dejligt at læse. Håber der anvendes dansk træ, gerne bilehugget douglas/eg tømmer der nu er tilgængeligt i dag. Min erfaring med anvendelse af dette i godt tømmerarbejde er, at opleve miljøet fra dengang. Så kan vi igen sidde og drømme.

 4. Henrik Møller siger:

  super spændene. hvilket fundament står bygningerne ? og hvad bliver hotellet isoleret med ?

 5. Poul siger:

  Bæredygtighed og traditionelle byggemetoder, og så er der pap på taget, stråtag som hotellet originalt er opført med, det er bæredygtigt og traditionel. ????????

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Bæredygtig folkeskole

Ny folkeskole i Haderslev opføres i træ.

Træ mindsker klimabelastningen

Læs ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×