Tårnhøje ambitioner for træbyggeri

0

Afrikas største hybrid-træbygning er under udvikling i Tanzanias hurtigt voksende by Zanzibar City. Det bliver en af byens første, globalt kendte vartegn og et fremtrædende eksempel på træbyggeri i urbane områder.

Af -

I den hurtigt voksende del af Zanzibar City vil tårnet BURJ Zanzibar blive opført. Hele byen udvikles på baggrund af permakultur principper og bygningerne her opføres hovedsageligt i træ. Brug af vedvarende energi, dyrke og høste lokalt og økologisk landbrug er nogle af permakulturens principper. Netop derfor vidste OMT-arkitekter at dette var det perfekte sted at opføre BURJ Zanzibar. Bygningen vil være med til at reklamere for brugen af lokale materialer i den voksende urbane infrastruktur.

Afrika er sandsynligvis det mest ressourcerige kontinent i verden. Vi er derfor engagerede i at undersøge muligheden for at bruge ​de lokalt tilgængelige materialer. Selvom vi ikke er begrænset til træ, ser vi det største potentiale i dette, på nuværende tidspunkt, underudnyttede, lokale materiale. Det faktum, at vi har lokalt bæredygtigt skovbrug, som giver os et reduceret klimaaftryk gennem binding af kulstof, gør at vi kan skabe boliger på en bæredygtig måde og med lokale midler.” Fortæller OMT-arkitekter til træ.dk.

BURJ Zanzibar. Designet af OMT-Architects

Bygningens konstruktion vil hovedsageligt bestå af fyr, eukalyptus og gran. Det fyrretræ og eukalyptus der bruges, er lokalt produceret, da det er rigeligt tilgængeligt gennem bæredygtigt skovbrug i det sydlige højland af Tanzania. Det er imidlertid europæisk gran der bliver brugt. Dette er på baggrund af den gode erfaring man har med denne træart i byggeri. Dog er det vigtigt for OMT-arkitekter at skabe en lokal værdikæde, så der bruges lokale savværker til at levere CLT, krydslamineret træ.

Træ som byggemateriale

BURJ Zanzibar er ikke det første tårn, hvor en stor del træ indgår i konstruktionen. Træ bliver et stadigt mere populært materiale at bruge i byggeri – til dels på grund af træets evne til at lagre CO2. Det ses flere steder at træ erstatter stål og beton i byggeri.

BURJ Zanzibar. Designet af OMT-Architects.

Fra et teknisk perspektiv kan vi allerede erstatte beton og stål med træ. Landenes varierende bygningsreglementer er på nuværende tidspunkt den begrænsende faktor” fortæller OMT-arkitekter og fortsætter: ”Derudover bør den psykologiske barriere overvejes. Gennem de sidste århundreder, har vi lært, at træets største egenskab er, at det brænder godt. Der er stadig mangel på undervisning i, hvordan træbygningers brandydeevne implementeres, og det skal til for at samfundet føler sig helt tryg i en træbygning.

En uventet vinkel på at bruge træ som materiale i byggeri er når det lokale klima inddrages i tankeprocessen. Tanzania har et andet, og langt fugtigere klima end Danmark, og det kan give træ en fordel som byggemateriale.

De ‘tørre’ træelementer forbedrer indeklimaet, især når de sættes i sammenhæng med et tropisk og fugtigt klima, som bremser hærdeprocesser af ‘våde’ byggematerialer som beton. Derudover fanger træelementerne ikke varmen, hvilket yderligere forbedrer indeklima i lejlighederne” oplyser OMT-arkitekter til træ.dk

BURJ Zanzibar. Designet af OMT-Architects

Kan det blive bedre?

Det virker til at OMT-arkitekter har tænkt på alt, men de har alligevel nogle flere esser oppe i ærmet.

Layoutet af tårnets etager er designet sådan, at uanset størrelsen er hver lejlighed baseret på det samme modulære layout. Ved hjælp af dette koncept, kan de forskellige lejligheder blive fordelt på etagerne med maksimal fleksibilitet. Det kan sammenlignes med puslespilsbrikker af forskellige størrelser, som man kan rykke rundt på inden for rammen. Konceptet vil også være med til at optimere tiden brugt på konstruktion.

En lignende modulær tilgang er blevet anvendt til bygningens facade. Her bruges tre typer moduler, der ved at veksle og ændre modulernes dybde og funktion skaber en legende facade. Samtidig giver facaden permanent skygge, som er nødvendigt i Tanzanias varme klima.

Grønne lommer vil pryde facaden og danner indtrykket af, at der vokser planter hele vejen op til toppen af tårnet. De grønne taghaver og tilplantede altaner giver mulighed for at integrere naturen i byggeriet.

Fakta om BURJ Zanzibar

  • 96 meter højt
  • 3900 m3 træ brugt til selve konstruktionen. Yderligere træ vil blive brugt til loftsplader og andre ikke-bærende elementer.
  • Placeret i Fumba Town, Tanzania
  • Designet af OMT-arkitekter
  • Vil stå færdig i 2026

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×