Tænk hvis Colosseum var lavet af træ

0

Af -

Den finske trævarefabrikant Metsä Wood har skabt et bemærkelsesværdigt koncept – Plan B – der skal tydeliggøre fordelene ved at bruge træ i bygningskonstruktioner.

Træ er ikke kun en æstetisk løsning, det er også et effektivt materiale, der muliggør lette konstruktioner og kortere byggeperiode. Træ er derudover også mere brandsikkert, end mange tror.

Colosseum 3D-print

Her ses 3D-print af Colosseum i forbindelse Plan-B projektet (Foto:Metsä Wood)

Træ – et seriøst alternativ

“Vi siger ikke, at alt skal bygges af træ, men byggebranchen har brug for en plan b. Træ bør betragtes som et seriøst alternativ i alt fra store konstruktioner til arbejdet med interiør. Ofte er en kombination af byggematerialer den bedste løsning. Vores førsteklasses trævareprodukter er fremstillet med fokus på vores partneres krævende processer inden for byggeri, industri og distribution,” siger Esa Kaikkonen, Executive Vice President for Metsä Wood.

Plan B udfordrer vores forudfattede holdning til træ og de muligheder, som byggematerialet giver.

Som en del af projektet samarbejder Metsä Wood med en række arkitekter og konstruktører for i detaljer at undersøge, hvordan træ kan erstatte andre byggematerialer og formes efter samme geometriske former – også når det drejer sig om mere komplekse konstruktioner med eksempelvis brede spændvidder eller bærende konstruktioner.

Colosseum redesignet i træ

De deltagende arkitekter har sammen med Metsä Wood valgt den historiske og komplekse Colosseum-konstruktion som den første bygning i projektet.

Den første trækonstruktion i projektet bliver planlagt af den finske arkitekt Antti Laiho fra Helin & co Architects med hjælp fra Metsä Woods ingeniører.

Fokus på træ som byggemateriale

”Det er først og fremmest et interessant og sjovt projekt, da det er en bygning, de fleste mennesker kender til med store stensøjler. Men også et vigtigt og seriøst projekt i forhold til få sat fokus på træ som byggemateriale, med alle de kvaliteter det har – det er bæredygtigt, let at bygge med, der kan spares materialer og tid, og så er det smukt,” siger Lau Larsen, country manager i Metsä Wood, Danmark og fortsætter ”Det ville jo være en drøm at få lov til at gøre det samme med en kendt, dansk bygning, som eks. Rundetårn, Planetariet eller Operahuset, som er min personlige arkitektoniske favorit – men indtil videre nyder vi at se, hvordan man kunne lave Colosseum.”

Colosseum Skitse

Skitse af Colosseum i forbindelse Plan-B projektet (Foto:Metsä Wood)

Ikke bare muligt – også lettere med træ

Udfordringen var at redesigne en genkendelig, men moderne udgave af den oprindelige bygning udført med træ som det primære byggemateriale.

Der blev lagt vægt på reduceret byggetid, materialespild samt omkostninger ved brug af præfabrikerede moduler.

”Med en størrelse på 190 meter på den ene led og 158 meter på den anden er Colosseum en enorm bygning – næsten tre gange større end en gennemsnitlig sportsarena. I starten troede jeg ikke på, at en sådan konstruktion ville være mulig at opføre i virkeligheden. Men som projektet skred frem, skiftede jeg mening. Det er ikke kun muligt – det er faktisk også lettere,” fortæller arkitekten Antti Laiho.

Se mere om projektet på Metsä Wood’s hjemmeside

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×