Tid til træbyggeri
Urfabrikanterne Swatch og Omega har indviet deres nye hovedkvarter: Tre bygninger som er dækket af en imponerende facade af træ.
En hvælvende trækonstruktion pryder facaden på de verdenskendte urfabrikanter Swatch og Omegas nye fabriks- og kontordomicil i Biel, Schweiz. Byggeriet, der er et hybridbyggeri og består af tre separate og dog forbundne bygninger, har været otte et halvt år undervejs.
Træfacaden består af hele 7.700 unikke træstykker, som er designet med et specialiseret computerprogram for at fremme effektivitet og minimere fejl. Alle træstykkerne er fabrikeret med en præcision ned til 0,1 mm, hvilket sikrer, at hvert eneste stykke passer sammen, så selv et schweizisk urværk må nikke anerkendende.
Selve den kurvede silhuet er 240 meter lang og 35 meter bred.
I byggeriet er der anvendt træ fra 100 % certificeret schweizisk tømmer – primært gran. De 4.600 m3 træ, der er brugt i byggeriet, bliver produceret af de schweiziske skove i løbet af bare ti timer. De knap 2.000 m3 til selve facaden klarer skovene på mindre end to timer.
Klimaforandringer kræver handling
Det er den verdensberømte og prisbelønnede arkitekt Shigeru Ban, der er designeren bag. Han har gennem sit engagement i nødhjælpsarbejde oplevet de voldsomme konsekvenser, som klimaforandringerne har for mennesker og planeten.
De erfaringer tager han med sig i designet af fremtidens bygninger. For klimaforandringerne er en del af virkeligheden, som vi må tænke ind i måden vi lever på – og ikke mindst bygger på, mener Shigeru Ban.
Den bevidsthed, håber han på, vil sprede sig.
”Nutidens bygningskonstruktioner tager ikke ansvar for at indtænke vores planets helbred og fremtid”, understreger Shigeru Ban, som ser træbyggeri som en samvittighedsfuld model for klima- og miljøbevidsthed og derfor gør en indsats for at promovere træ som byggemateriale.
Velvære til medarbejderne
Udover at tage højde for og hensyn til klimaet påpeger arkitektfirmaet, at studier viser, at brugere og medarbejdere er gladere, sundere og mere produktive i træmiljøer.
”Træ er anerkendt for at bidrage til større velvære for mennesker, i og med at træ bidrager med en æstetisk varme, som beton og stål ikke kan matche. Desuden har træ gode akustiske egenskaber, som vi har udnyttet til at designe et komfortabelt lydniveau – selv når kontorlandskabet er fuldt”, fortæller tegnestuen.
Kilde: Shigeru Ban Architects
En kommentar
Kirkebyggeri i træ
Jeg er ikke arkitekt men meget engageret i træ i moderne byggeri.
Jeg er medlem i Støvring menighedsråd, som er ved at samle kræfter til et projekt “Fremtidens kirke” der skal afløse vores nu 120 gamle og utidssvarende landsbykirke.
Jeg søger inspiration til at bygge den nye kirke i træ.
Mvh Niels Ole