Tidevandskraftværk med turbinevinger af træ

0

Af -

Turbinevinger af limtræ

Et nyt flydende pilotkraftværk i Gimsøytraumen i Nordland, Norge, skal producere energi baseret på hav- og tidevandsstrømme.

Kraftværket udstyres med fire turbiner, som hver består af to vinger af specialfremstillet limtræ.

Hver af de otte vinger har en dimension på 2 meter i bredden, 3 meter i højden og 10 meter i længden.

Hver turbine får en diameter på ca. 23 meter.

Tidevandskraftværk med turbinevinger af træ

Tidevandskraftværk med turbinevinger af træ (Foto: Moelven Tre A/S)

Innovativt og spændende

Limtræsvingerne leveres af Moelven Limtre A/S.

‘Projektet er unikt i verdenssammenhæng’, siger direktøren for Moelven Limtre, Åge Holmestad. Han beskriver kraftværksprojektet som ‘innovativt’ og ‘spændende’.

Relativ fugtighed på 70-80 % under produktion

Åge Holmestad fortæller, at der er visse udfordringer forbundet med projektet. Blandt andet stilles der store krav til et kontrolleret klima under produktionen:

‘Vi har købt tømmer i fyr med en højere fugtighed end normalt. Lamellerne og hver af de færdige limtræskonstruktioner skal hurtigt ud og ind igen af et fugtreguleret lager, når de for eksempel bliver limet eller fræset’.

‘Konstruktionerne er helt afhængige af at blive opbevaret i en relativ fugtighed på 70-80 %. Med de dimensioner og den vægt, vi taler om her, er det let at forstå, at arbejdet ikke er enkelt’, forklarer direktøren.

Træ får samme vægt som det omgivende vand

Direktøren forklarer også, at fordelen ved at bruge limtræ under vand er, at træet får samme vægt som vandet rundt omkring det.

Ingen fare for råd

‘Desuden er limtræ et miljøvenligt materiale, og det er fleksibelt i forhold til ændringer og flytning. Der er heller ingen fare for råd eller angreb af pæleorm, fordi turbinerne kommer til at befinde sig under vand uden adgang til ilt, og de vil være i konstant bevægelse’, siger Holmestad.

Strøm til 200 villaer

Kraftværket er udviklet af Svein Henriksen – grundlægger og administrerende direktør i Hydra Tidal AS – med støtte fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

‘Foreløbig er dette et testprojekt. Men hvis dette lykkes, forestiller Hydra sig, at et kraftværk får en effektiv produktion på ca. 1,5 MW. Med en beregnet driftstid på 4.200 timer om året vil det svare til en årlig strømproduktion på 5 GWh. Det svarer til strøm i et år til et byggefelt, der består af ca. 200 villaer’, siger Svein Henriksen.

Stort potentiale

Hydra Tidal AS vurderer, at tidevandskraftværker har et stort potentiale for den fremtidige energiproduktion.

Alene i Norge vurderes produktionspotentialet at ligge på ca. 30 TWh i havstrøms- og tidevandskraftværker fordelt på 6.000 kraftværker langs den norske kyst fra Skagerrak i syd til Finnmark i nord.

Det svarer til ca. ¼-del af Norges årlige strømforbrug

Kilde:

Moelven Lintre A/S

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×