Til tops i verdens højeste træ

0

I denne video kan man følge forskerens vej til toppen. Hold godt fast og tag med på en betagende rejse!

Af -

Som i så mange andre sammenhænge, når der er tale om ”verdens højeste”, så er der altid én eller anden der trodser al fornuft og forsøger at komme til tops for at besejre højderne. Sådan forholder det sig naturligvis også med verdens højeste træer.

Verdens højeste træ

Verdens højeste træer gror i Californien, på den amerikanske vestkyst, og verdensrekorden er for nylig blevet målt til at være 115,55 meter højt. Der er 10 meter længere end fodboldbanen i Danmarks nationalstadium Parken. Til sammenligning svarer det også ca. til længden af 2 IC3-togsæt eller ca. 8 almindelige bybusser i forlængelse af hinanden. Ret imponerende!

Træet blev opdaget sidste år af amerikanske forskere der gennemvandrede området som er kendt for at huse træer af gigantiske dimensioner.

Ingen simpel vovehals

Træets tinde blev ikke besteget af en simpel vovehals, men af en amerikansk forsker der studerer skovens øverste etage – altså den del af skovens økosystem der først begynder ca. 50 meter over jordens overflade.

Redwood

Det høje træ som forskeren klatrede op i er et rødtræ, på engelsk kaldet ‘Redwood’. Det latinske navn er Sequoia sempervirens. Det er et nåletræ der har fået sit navn pga. veddets karakteristiske røde farve. I det samme vestamerikanske skovebælte langs Stillehavskysten vokser også andre af verdens højeste træarter. For eksempel kan man finde douglasgraner på op til 100 meter og sitkagraner hvor den højeste er målt til knap 97 meters højde. Også mammuttræet kan lege med. Et eksemplar af slagsen er målt til 94 meter.

Konkurrence om førstepladsen

Amerikanere og australiere har ofte kæmpet om hvem der har de højeste træer. På den australske ø Tasmanien vokser nemlig verdens højeste løvtræ, eukalyptustræet. Men selvom australierne, med eukalyptustræets højde på 92 meter, er godt med i kampen, når de alligevel ikke helt frem i giganternes førerfelt.

Højden overvurderet

Den bedste og mest præcise måde at måle højden på træer er at klatre helt til tops, og derefter kaste et målebånd ned til jorden. Man kan også estimere træernes højde fra jorden med lasermålere og andre geometriske målemetoder, men resultaterne fra disse målinger er ofte usikre. Derfor har man tidligere troet, at verdens højeste træer var højere, fordi målemetoderne let viser 5-15 procent forkert. Derfor er tidligere opmålinger af træer på helt op til 150 meters højde blevet forkastet som upålidelige.

Men selvom verdens højeste træer dermed er blevet lidt mindre, er højderne alligevel utrolig imponerende.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×