Tags: ,

To halve med træ, tak!

0

Kunne det friste med en bid mad lavet på savsmuld eller grenaffald? Det svenske Miljø- og Energiministerium investerer nu flere millioner kroner i klimasmart mad - mere specifikt i et forskningsprojekt, der gennem gæring skal gøre træ spiseligt.

Af -

En gruppe forskere fra det svenske landbrugsuniversitet, SLU, arbejder på at omdanne rester fra land- og skovbrug – såsom halm, grenaffald og savsmuld – til værdifulde fødevarer. Til det projekt har de modtaget 7,5 mio. kroner fra det statslige forskningsråd Formas, som har fokus på bæredygtig udvikling.

Tidligere har forskerne allerede vist, at cellulose- og hemicellulosefraktionen af ​​lignocellulose – som eksempelvis træer og græs hovedsageligt består af – kan omdannes til olie, der kan bruges i fiskefoder eller til produktion af biodiesel. Nu vil de imidlertid forsøge at producere mad til mennesker.

Kvalitet som planteolie

Ifølge forskeren Volkmar Passoth, som er projektets koordinator, betyder bevillingen fra Formas, at forskergruppen nu har mulighed for at teste deres ideer seriøst.

Omdannelsen fra rester til mad skal ske ved hjælp af gærsvampe, der kan lagre store mængder olie i cellerne.

”For at forvandle savsmuld eller andre rester skal det sukker, der er bundet i cellevæggene, først frigives.  Den proces er etableret for længst – eksempelvis i produktionen af ethanol fra skovråmaterialer. Det næste skridt er at fermentere materialet med specielle gærsvampe. Disse gærsvampe kan producere store mængder lipider, op til 70 procent af deres biomasse, når de vokser på hydrolysatet af træ eller halm”, forklarer Volkmar Passoth til Skog Supply.

Han tilføjer, at gærolien har samme kvalitet som planteolie og kan bruges direkte som mad, som det for eksempel blev gjort i Tyskland under begge verdenskrige.

Hvor længere forskningen fortsætter, er endnu uklart. Den økonomiske bevilling gælder indtil videre i tre år, hvilket ifølge Volkmar Passoth er en god start.

”Det føles godt, at Formas investerer penge i klimasmart mad, og vi håber, at det vil resultere i et overskud for Sveriges skovbrug og landbrug”, siger han.

Kilde: Skog Supply

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×