Tøj af træ gavner mere end du tror

0

Tøj lavet af træfiber er ikke kun gavnligt for miljøet. Det vil også have en gavnlig virkning på verdens fødevareproduktion, hvis vi fremover laver mere af vores tøj af træ – særlig hurtigvoksende træ som poppel, viser ny undersøgelse.

Af -

I tøjindustrien findes der et utal af tekstiler – både syntesiske og biobaserede, og på førstepladsen ligger bomuld.

Bomuld høstes fra etårige bomuldsplanter og kan sammenlignes med andre landbrugsafgrøder, der kræver næringsrige jorde og store mængder vand.

Et alternativ til bomuld er materialet viskose, som er lavet på træfibre (cellulose). Hurtigvoksende træarter som poppel kan være med til at frigøre jorden fra bomuldsproduktion til for eksempel fødevareproduktion. Og det er godt nyt for både miljøet og sultne maver.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra svenske træforskere

Hele træet giver høj værdi

Forskere ved Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU) har udviklet poppelkloner, som præsterer godt på jorde med ringe landbrugsværdi på vores nordlige breddegrader.

Disse popler opnår deres fulde vækst inden for 20 år, hvilket er hurtigere end deres skovbrugsfætre, der typisk bruger 50-100 år på at blive fuldt udvoksede. Fordi det nordiske klima er præget af rigelig nedbør, er det heller ikke nødvendigt med kunstig vanding.

Hurtigvoksende popler kan erstatte bomuldsproduktion til tøj, og den næringsrige jord kan i stedet bruges til madproduktion og dermed brødføde flere mennesker.

Med en ny bioraffineringsmetode til at fraktionere træets bestanddele bliver hele poppeltræet ekstraordinært godt udnyttet:

”Hele træet omdannes til højværdiprodukter, hvor cellulosen bliver til tekstilfiber, mens hemicellulosen og ligninet omdannes til et avanceret biobrændstof. Det er bemærkelsesværdigt, fordi man med den hidtidige teknologi kun kan bruge mindre end 50 procent til tekstilfibre, mens resten brændes til en lav værdi”, siger Joseph Samec, professor i organisk kemi ved Stockholms Universitet, til forskning.se.

Han fortsætter:

”Det er et tværfagligt studie med forskere fra forskellige felter og universiteter. Det viser den evne, vi i Norden har til at bidrage til global fødevaresikkerhed og de udfordringer, der er omkring kunstvanding.”

Du kan læse meget mere om, hvordan træ bliver til tekstil i Træ.dk’s tema Fra træ til tekstil

Kilde: Forskning.se

Forskningsartikel: Lignin-first biorefining of Nordic poplar to produce cellulose fibers could displace cotton production on agricultural lands

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×