Tømrerlaug fylder 500 år

0

Københavns Tømrerlaug fejrer sit 500 års jubilæum med en historisk udstilling på Rådhuspladsen i København.

Af

Københavns Tømrerlaug blev stiftet den 5. december 1515 og kan derfor fejre sit 500 års jubilæum i næste uge. Den store begivenhed markeres med en historisk udstilling om tømrer

faget på Rådhuspladsen i København.

Fra mandag den 30. november til fredag den 4. december kan man således, i et stort telt ved siden af Rådhuspladsens store juletræ, se hvordan byens tømrerfag har udviklet sig igennem de sidste 500 år.

Udstillingen består af et 300 m2 stort telt, hvor tømrer fra Frilandsmuseet demonstrere, hvordan man i gamle dage tilvirkede de rå træstammer til solidt bygningstømmer og hvordan tømmeret blev samlet i stærke konstruktioner – uden brug af søm, skruer eller beslag.

Derudover vil arbejdende elever fra tømreruddannelsen på Københavns Tekniske Skole fremvise hvad en tømrer skal kunne i dag.

Folketingssalen

Christiansborg er et godt eksempel på kendte bygninger, hvor medlemmer af Københavns Tømrerlaug har medvirket i flere omgange. Første slot blev bygget fra 1733-1740, men brændte i 1794, og det fra 1805-1828, som ligeledes brændte i 1884. Det nuværende Christiansborg er påbegyndt i 1906 og Folketingssalen, som tømrersvendene er ved at bygge på fotoet, blev indviet i 1918. Foto: Københavns Tømrerlaug

Om Københavns Tømrerlaug

Københavns Tømrerlaug blev indstiftet den 5.december 1515 af Christian den 2. Laugets vedtægter – kaldet skråen – gav medlemmer eneret på at udføre alt tømrerarbejde i og omkring den befæstede hovedstad.

Til gengæld skulle lauget garantere arbejdets kvalitet ved at etablere et uddannelsessystem med lærlinge, svende og mestre, der gennem prøver skulle bevise deres faglige færdigheder.

Københavns Tømrelaug har gennemgået mange forandringer igennem de forløbne 500 år og eksisterer i dag som en  lokalforening under Dansk Byggeri.

I dag er lauget således et fagligt forum for virksomheder i Københavnsområdet, der udbyder tømreropgaver. Blandt de emner, som lauget arbejder med, er fagets uddannelser, produktudviklingen i byggeriet samt byggetekniske og forretningsmæssige spørgsmål.

Åbningstider

Udstillingen kan besøges i følgende tidsrum:

  • Mandag den 30. november kl. 13.00 – 19.00
  • Tirsdag den 1. december kl. 09.00 – 19.00
  • Onsdag den 2. december kl. 09.00 – 19.00
  • Torsdag den 3. december kl. 09.00 – 19.00
  • Fredag den 4. december kl. 09.00 – 12.00

Jubilæumsfrimærke

I anledning af 500-års jubilæet for Københavns Tømrerlaug udgives et frimærke, som viser viser laugets logo med motiv af gamle tømrerredskaber, og som er designet af Post Danmark Frimærker.

Bag graveringen står Bertil Skov Jørgensen.

Frimærket kan købes hos Post Danmark indtil 31. december 2015 eller så længe lager haves.

Jubilæumsfrimærke i anledningen af 500-års jubilæet for Københavns Tømrerlaug. Gravør: Bertil Skov Jørgensen

Jubilæumsfrimærke i anledningen af 500-års jubilæet for Københavns Tømrerlaug. Gravør: Bertil Skov Jørgensen

Tags:

Læs mere:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Udkigstårn af træ bygget efter gamle håndværkstraditioner

Der var stort rykind da nyt udkigstårn af træ blev indviet i påsken. Mere end 2000 gæster besøgte den nye attraktion på Gyldensteen Strand på Fyn.

Kongerigets bedste træ-lærlinge

I sidste weekend blev landets mest talentfulde unge håndværkere fejret ved DM i Skills, herunder 5 der nu kan kalde sig kongerigets bedste træ-lærlinge.

Rutschebane af træ fylder 100 år

Trærutschebanen i Tivoli fylder rundt. For at fejre 100 års fødselsdagen er banen restaureret til sit oprindelige udseende.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.