Tømreruddannelsen giver ansvar og praktisk erfaring

0

Tømrerfaget er en overvejelse værd, når landet folkeskoleelever skal vælge ungdomsuddannelse.

Det kan være svært for landets folkeskoleelever at tage stilling til hvilken uddannelse de skal tage. Regeringens målsætning er, at 30 procent skal søge en erhvervsuddannelse i 2025. I marts 2018 offentliggjorde Undervisningsministeriet tal, der viste at 19,4 procent søgte ind på en erhvervsskole.

Den 22-årige tømrerlærling Mathias Andersen er en af dem, der har valgt en erhvervsuddannelse. Ikke på grund af regeringens målsætning, men fordi uddannelsen er praktisk orienteret og åbner op for mange muligheder:

”Det gode ved tømreruddannelsen er, at den er anderledes end andre ungdomsuddannelser. Du sidder ikke bare stille på skolebænken. Fra første dag på uddannelsen bliver du kastet ud i at bruge dine hænder, mens du lærer. Der er samtidig meget forskellige retninger, man kan specialisere sig inden for som tømrer, og det, synes jeg, er fedt,” siger Mathias Andersen.

En uddannelse med ansvar og faglighed

For at skabe opmærksomhed om og interesse for tømrerfaget blandt folkeskoleeleverne, deltog han i Jobfestivalen i Hørsholm, der er arrangeret af UU-Sjælsø. Her stod han klar til at svare på spørgsmål fra eleverne, og han fortalte blandt andet om hvordan man bliver tømrer, hvordan det er at arbejde som lærling og hvad man tjener.

Til daglig arbejder Mathias Andersen hos Skou Gruppen, hvor han er med til at bygge tagboliger på en ældre ejendom i Københavns Nordvestkvarter. Som tømrerlærling oplever han, at hans kolleger har stor tiltro til hans evner og faglighed, selv om han endnu ikke er færdiguddannet.

”Hver dag bringer noget nyt for mig. I går monterede jeg selv et vinduesparti for første gang, efter en svend havde vist mig, hvordan jeg skulle gøre. Jeg lavede også selv brystningen under vinduet,” forklarer Mathias Andersen og tilføjer:

”Jeg kommer vidt omkring og arbejder på både store byggepladser og mindre projekter. Derfor arbejder jeg også med mange forskellige svende, som udfører arbejdet på forskellige måder. Det betyder, at jeg får mange forskellige input til, hvordan jeg kan udføre arbejdet. Det er fedt, fordi jeg lærer meget mere på den måde og får en bred erfaring.”

Deler gerne ud af sine erfaringer

Om 11 måneder kan Mathias Andersen kalde sig tømrersvend. Vejen dertil har dog ikke været helt direkte. Inden han selv begyndte på tømreruddannelsen, kendte han ingen, der havde samme uddannelse. Tilfældigt lavede han noget tømrerarbejde, da han skulle finde ud af, hvad næste skridt skulle være efter at være droppet ud af maskinmesterskolen. Og der gik det op for ham, at det måske var den vej, han skulle gå.

”Jeg har altid vidst, at jeg ville have en uddannelse og et job, hvor jeg ikke skulle sidde stille, men i stedet kunne bruge både hænder og hoved på samme tid. Jeg startede på tømreruddannelsens grundforløb og fik blod på tanden,” siger Mathias Andersen, der hurtigt fik en læreplads.

Det er nu andet år i træk, at han har repræsenteret tømrerfaget til Jobfestivalen i Hørsholm Hallen.

”Jeg kendte ikke selv meget til arbejdslivet som tømrer, før jeg begyndte på uddannelsen. Derfor vil jeg gerne dele mine erfaringer med andre, der står overfor at skulle vælge uddannelse,” siger Mathias Andersen.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Tømrer

Læs mere om hvordan man bliver tømrer.

Udannelser med træ

Se de mange muligheder her.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×