14 millioner kubikmeter træ gemmer sig bag New Yorks facader

0

Bag New Yorks facade af mursten og mørtel gemmer sig en helt anden virkelighed, bygget af træ. En gruppe forskere undersøger træ fra gamle nedrevne bygninger for at blive klogere på fortidens klima og skovhugst.

Af -

Træbygninger er næppe det første, der først falder dig ind, når du tænker på New York.

Men ikke alle storbyens huse er moderne skyskrabere lavet af stål, støbejern og beton. Bag facaden på flere murstenshuse fra det 19. og starten af det 20. århundrede gemmer sig træ fra gamle skove, der engang dækkede det østlige USA.

Træerne fra disse skove var unge i 1500-tallet og danner grundlaget for hele byens træfundamenter og -konstruktioner, som en gruppe forskere er i gang med at undersøge for at få mere viden om datidens skovhugst, klima og transportruter.

Forskerne vurderer, at New Yorks bygninger rummer mindst 14 millioner kubikmeter træ.

Fra losseplads til laboratorium

Forskerholdet af årringseksperter – såkaldte dendrokronologer – fra Columbia Universitet er begyndt at dukke op med egne motorsave og hjelme på flere nedrivningspladser rundt om i byen for at indsamle alt det gamle træ, de kan.

Normalt ender byggeresterne fra byens omkring 1.000 gamle bygninger, der hvert år rives ned eller bygges om, på lossepladser, men for dendrokronologholdet er der masser af spændende viden at grave ud.

“New York City er et enormt lager af gammelt tømmer, formentlig det største i landet. Det er en fantastisk ressource for videnskaben. Skovene eksisterer ikke længere – de er inde i bygningerne. De bliver revet ned i et hastigt tempo og smidt væk. Vi forsøger at indsamle, hvad vi kan”, fortæller Mukund Palat Rao, en af holdets ledere, til Phys.org.

Byskoven New York

Ved at indsamle træ fra bygninger i New York, kan dendrokronologernes forskning kaste nyt lys over hidtil ukendte sider af historien om amerikansk skovhugst, handel og transport af træ. Bag byens facader gemmer sig nemlig uendelige mængder data om tidligere klima, som ikke kan måles i nulevende træer.

Forskerne kan ved at aflæse årringene i træet bedømme træarter, alder, hvor træet kommer fra, og hvordan klimaet var i træets levetid.

Indtil videre har forskerholdet indsamlet data fra over 18 bygninger, og de er gået sammen med andre interessenter i byen for at skabe en nonprofitorganisation, der skal fremme bevarelsen af gammelt træ i New York.

“Jeg kunne godt tænke mig, vi havde data fra et stort netværk af bygninger, så vi kunne udvikle en slags historie om skoven i byen”, siger Caroline Leland, medleder af forskerholdet.

Herhjemme er der også træ at finde i hjertet af mange ældre bygninger. Se fx Peter Olesens bog ”Træhuse i København” om byens mange skjulte træskatte.

 

Kilde: Phys.org

Foto: Pixabay

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×