Træ bekæmper resistente bakterier

2

Et nyt studie har undersøgt sundhedseffekterne af fyr og gran, og konklusionen er klar: Træ virker antibakterielt og har endda en god effekt på nogle af de rigtig slemme bakterier.

Af -

Træ er en fornybar ressource og det er både pænt og lækkert at bruge i husbyggeri til konstruktion, beklædning og indvendigt design. Men er træ i bygninger egentlig også sundere end andre materialer?

Det er ikke en ualmindelig påstand, men indtil nu har det været svært at finde faktiske videnskabelige undersøgelser af træbygningers sundhedseffekter. Nu har finske forskere fra Aalto Universitet imidlertid undersøgt træ og sundhed med fokus på træets mikrobiologiske egenskaber.

Plejehjem og børnehaver

De hygiejniske egenskaber ved materialers overflader er vigtige – især på steder som hospitaler, plejehjem eller daginstitutioner, hvor sygdomme kan sprede sig, når hænder kommer i kontakt med overflader, der derefter berøres af andre hænder.

Mennesker, der opholder sig i disse miljøer, er ofte særligt sårbare over for infektioner, enten på grund af et svækket immunsystem eller på grund af små børns tendens til at putte hænderne i munden.

Men er det så en fordel at have en overvægt at træ-overflader på de her steder?

Tidligere undersøgelser om fx skærebrætter har for længst identificeret visse træarters antibakterielle egenskaber. Men den underliggende årsag til disse egenskaber har man ikke kendt før nu.

Fyr er mere effektiv end gran

I den nye undersøgelse sammenlignede forskerne træoverflader af fyr og gran med glas. Glas er nemlig en neutral overflade, der ikke påvirker en bakteries levetid.

Træarterne i sammenligningen var fyr og gran, med overflade- og kernetræ undersøgt hver for sig. Og det viste sig, at bakterierne døde hurtigere på træprøverne end på glasoverfladen.

Varmebehandlede man træet eller fjernede nogle af træets organiske stoffer, blev den antibakterielle virkning reduceret, uden dog at forsvinde helt. Fyr havde næsten uden undtagelse mere af en antibakteriel virkning end gran.

Det kan forklares med de højere koncentrationer af organiske stoffer i fyrretræ. Disse organiske stoffer blev også sammenlignet i en ekstraheret form, og selv som et ekstrakt var fyr mere effektiv end gran.

Sammensætningen er vigtigst

De organiske stoffers sammensætninger kan forklare de antibakterielle egenskaber ved træ, og de viste sig endda at være effektive på hospitalsbakterier som MRSA og VRE.

Der blev ikke fundet noget enkelt stof i de organiske forbindelser, der kan forklare deres antibakterielle egenskaber. Tværtimod synes de forskellige tests at vise, at den rette kombination af forskellige stoffer ligger til grund for træets antibakterielle egenskaber.

Derudover varierede resultaterne, afhængigt af hvordan testene blev udført: i væsker var de antibakterielle egenskaber ved overfladetræ fra fyr bedre end ved kernetræet, mens det omvendte gjorde sig gældende på tørre overflader.

Kilde: Woodproducts

Fakta

Læs mere:

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Nicholas Bejstrup Strand siger:

    intressant, har altid tænkt at et træ spælbrædt var uhygijenisj da der var så ‘åbent’ i forhold til plastic

  2. Carsten Nielsen siger:

    Kan man så tage en fyrretræsgren og bore hul i og sådan bruge denne som sugerør, istedetfor glas el. stål , og virker bambus bedre, da det jo er hårdere? Er gran ikke også sundt på en el. anden måde, spec. måske for mænds reproduktion?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×