“Træ bliver igen set som et seriøst produkt, man kan bygge huse med”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

… Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania Byg og By A/S, som har startet projektet ‘MiniCO2 Etagehuse’, der skal teste træ som bæredygtigt byggemateriale. 

1. Hvilken forskel håber du Realdania By og Byg kan gøre for træbyggeriet?

Det er en bunden opgave at forsøge at reducere byggeriets store andel i CO2-udledningen, hvis vi skal nå målene i Paris-aftalen om at holde temperaturstigningen på højst 1,5 grader.

Realdania By & Byg vil gerne bidrage til at finde mere bæredygtige retning for byggeriet, bl.a. ved at se på materialernes CO2-aftryk, når materialerne indgår i den komplekse sammenhæng det er at bygge en beboelsesejendom.

Vi har derfor igangsat udviklingsprojektet ’MiniCO2 Etagehuse’, som undersøger nogle af de primære materialer – pt. er træ og teglhuset igangsat. For træbyggeriet håber vi, at vores særlige fokus og insisteren på træ som det absolut mest gennemgående materiale – sammen med ambitionen om at opnå et særligt lavt CO2-aftryk – kan frembringe eksempler på metoder, løsninger og byggematerialer, der tilsammen tegner nogle nye veje, som helt eller delvist kan finde vej ud i det danske byggeri, til gavn for klimaet.

2. Hvordan ser du på træbranchens udvikling i fremtiden?

Et bud på træbranchens udvikling ligger i at se til udlandet, hvor man visse steder har en lang tradition for træbyggeri, og dermed også et veludviklet produktionsapparat, både velafprøvede og innovative byggemetoder, samt ikke mindst en tung, erfaringsbaseret rådgivning indenfor træbyggeri.

Får vi mere træbyggeri i Danmark, vil en udvikling mod mere industrialiserede præfabrikerede byggeelementer måske være en retning, ligesom man måske kan forvente, at de meget store entreprenører herhjemme oparbejder tungere træerfaring, som de kan koble med deres primære erfaringsbase og ’komfortzone’, som nok er det præfabrikerede betonbyggeri. Det kan reducere noget usikkerhed, og dermed også give skarpere priser end i dag.

3. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Det mest succesfulde træprodukt vil være det, der, som regenerativ ressource, med lang holdbarhed og med lavest muligt CO2-aftryk, formår at løse en eller flere af de udfordringer, der alle dage har været byggeriets på vores breddegrader – at vi kan holde storm og kulde fra døren, at vi kan trives inden døre i et fint indeklima, og at vores huse kan stå ude om natten uden at vælte.

Akustik, brand og fugt er tre specifikke udfordringer, som jeg gerne ser gode løsninger på, uanset om træproduktet skal arbejde i det konstruktive system, eller på overflader inde eller ude.

4. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

Oprindelig var træ sammen med en håndfuld andre traditionelle materialer som tegl, kalk, strå, sand og sten en uomgængelig del af dansk byggeri. Med industrialiseringen og olien kom både nye materialer og masser af ’billig’ energi, som muliggjorde nogle enorme landvindinger, især indenfor præfabrikeret beton, men også mange andre typer produkter, som bl.a. sikrede tusindvis af danskere en helt anden boligstandard. I det spil gled træ, som konstruktivt materiale især, i baggrunden.

Jeg oplever, at træ nu igen bliver set som et seriøst produkt, man kan bygge huse med. Det betyder samtidig, at træ også bliver kigget meget mere efter i sømmene – én ting er at bygge et fint enfamiliehus i træ, men de større byggerier åbner for en lang række ekstra udfordringer både bygge-og  risikomæssigt.

Derfor bliver træ undersøgt anderledes grundigt i dag som en mulighed som byggemateriale, båret af den grønne dagsorden. Det betyder, at der pt. er gang i udviklingsprojekter hos mange forskellige aktører, som alle gerne vil bidrage til udvide materialepaletten – fra private developere over almene boligorganisationer til private – og sådan nogle om os og andre aktører i civilsamfundet.

5. Hvordan ser fremtiden ud for træ og træprodukter?

Om få år vil der formentlig i Danmark være mange spændende eksempler, men – mere vigtigt – også mange ganske almindelige ejendomme, som ’tilfældigvis’ er opført med træ som primært materiale. Samtidig har man sikkert fundet de rette steder at lade træ træde ind i byggeriet, mens andre materialer bruges til det, de lige er bedst til.

Der er dog ingen tvivl om, at påvirkningen fra fx CO2-krav til byggeriet vil skubbe til både træ og andre materialer – produktion, transport, levetider, design for reparation og adskillelse vil være noget, der vil påvirke og udvikle alle vore byggematerialer. Hvis ikke de skal lave en Kodak.

6. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Træ er en ressource, som kommer igen, og som optager CO2 under væksten – ’produktionen’ om man vil. Det samme kan man ganske vist sige om andre biogene materialer som strå og fibre, og de mere ’vilde’ ting som svampe- og bakteriebaserede byggematerialer, men træ står ud som det absolut mest udbredte af disse.

Træ er desuden let, men stærkt, og kræver fx derfor færre kræfter og ture med lastbiler til byggepladsen.

Træ som æstetisk overflade er også interessant; for de fleste danskere knytter positive konnotationer til en rå træoverflade på gulv, væg eller loft – det er dog ikke alle steder i verden, det er på den måde. Så det er en særlig lokal ting…

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×