“Træ er bare sig selv – og er megastærkt!”
Seks skarpe om træ til...
…Per Thomas Dahl, direktør og stifter af CLT Denmark A/S. Per Thomas Dahl har en baggrund fra såvel ”traditionelt” byggeri som modulbyggeri. Han brænder for at skabe attraktive træ-baserede bygninger med spændende arkitektur og samtidig forbedre byggeprocesser ved hjælp VDC/BIM og præfabrikation.
1. Hvad er dit bedste minde med træ?
Da vi købte den ejendom, vi bor på nu, plantede vi det første år 1.500 træer som læbælte og lille skov.
At se hvordan disse træer har udviklet sig, givet læ, skygge, dyreliv, legemuligheder, plads til hængekøje, brænde til Sankt Hansbål og så videre, har været en fantastisk oplevelse, der aldrig holder op med at udvikle sig.
2. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?
Træ er utroligt, fordi det kan klare sig selv. Alle andre materialer skal forarbejdes for at få styrke. Træ er bare sig selv – og er megastærkt.
Tænk på når det stormer, hvor meget træ faktisk kan holde til. Fantastisk.
Beton skal udvikles, forarbejdes, armeres, støbes og så videre. Stål skal udvindes, smeltes, forarbejdes… Træ skal bare tilpasses med minimal bearbejdning – og har styrken i sig selv. Og træ er smukt og gavner klimaet. Det er da en gave!
3. Hvad, synes du, er det mest overraskende ved træ?
Træ er moderne i den forståelse, at det kan indgå i industrielle og moderne processer. Så verdens ældste byggemateriale er også noget af det mest moderne.
Vi kan forarbejde med CNC-maskiner, vi kan designe med BIM-værktøjer. Vi kan præfabrikere træ, og vi kan transportere store mængder, fordi det er let.
Og vi kan få den mest spændende arkitektur med træ. Vi kan få fleksible byggerier, organiske overflader, unikt design og så videre. Og så er træ fantastisk til at spille sammen med andre materialer, så det skaber ægte synergi.
4. Hvad er der brug for, for at få sat mere skub i træbyggeriet herhjemme?
Det umiddelbare svar er, at vi skal have ændret lovgivningen. Altså Bygningsreglementet.
Men jeg tror faktisk mere, at det er et kulturskift vi behøver.
Byggebranchen er meget konservativ og ser trusler overalt. Dertil bliver eventuelle fejltrin fremhævet, som om det er sandheden for alt og alle.
Jeg tror, vi skal blive ved med at lære, forfine og blive dygtigere til at bygge med træ i alle mulige former. Og vi skal få en kultur ind i byggeriet (såvel bygherrer og udførende), hvor man er nytænkende og anerkendende for nye byggematerialer og metoder. Vi skal finetune tidsplaner, optimere risikopuljer, og i det hele taget dele viden og lære af hinanden.
Det skylder vi os selv og miljøet.
5. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?
Mange har det indtryk, at det er dyrt at bygge med træ. Men det er, fordi man ikke optimerer processerne.
Empiri fra træbyggeri i andre lande viser, at træbyggeri i reglen er cirka 10 procent billigere end byggeri med tunge materialer. Men det kræver, at man optimerer processerne, designet, bygbarheden, materialesammensætningen og så videre.
Det har vi jo gjort med tungt byggeri igennem de sidste 50 år, og det har taget lang tid at blive så gode til det, som vi er i dag. Og imens har vi glemt træet lidt.
Nu er det på tide for alvor at lade træet få sin plads, der hvor det giver mening, og også vise sit værd økonomisk. Heldigvis findes der progressive bygherrer og udførende, der er med på tanken allerede…
6. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?
Træ og bæredygtighed er jo en no-brainer.
Det er klimaet, der er den store vinder. I stedet for at skulle grave materialer op af jorden (som er ved at blive en begrænset ressource), kommer træ jo nærmest af sig selv. Dertil skal der minimal proces-energi til forarbejdning, og endelig er der hele oplagringen af CO2. Hold op, hvor er det simpelt!
Utroligt at politikerne ikke sætter mere handling bag ord, når der udarbejdes klimaplaner for fremtiden. Hvis man foreskrev en procentsats af alt nybyggeri, der SKAL udføres med træ som bærende konstruktioner, ville vi allerede være langt på vej med klimamålene. Men desværre må vi se på henholdenhed, tøven og magtfuld lobbyisme fra industrien.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.