Træ er den bedste medicin

0

Eller – cellulose fra træ er i hvert fald med til at gøre medicin brugbar. Det får du tre eksempler på her.

Af

Hvis du nogensinde har slugt en pille, så har du sandsynligvis også slugt en lille bid af skoven.

Træ består af tre ting: Hemicellulose som giver fleksibilitet, lignin der fungerer som en slags lim, og cellulose som giver struktur og trækstyrke.

Og i mange former for medicin spiller cellulosen en vigtig rolle.

Cellulose bruges for eksempel til at binde indholdet af en pille, til at lave den hårde udvendige belægning af tabletter og endda til at fungere som den langsomt opløselige skal i tabletter med langsom frigivelse. Cellulose bruges også som fortykningsmiddel i flydende medicin.

Men hvorfor er cellulose så nyttig i medicin? Det er der – mindst – tre grunde til:

1. Bevarer styrken – selv i små størrelser

Den samme cellulose, der bygger stærke cellevægge i træer, kan bruges til at gøre produkter stærke.

Den naturlige polymer cellulose består af lag af cellulosekæder, der holdes sammen af ​​stærke hydrogenbindinger. Det hjælper til med at opretholde styrke og stabilitet, når det blandes med andre stoffer. Cellulosen bevirker, at fx en pille ikke går i stykker, selv under tryk.

Tænk på, hvor lille en pille er, og alligevel kan du presse den hårdt mellem fingrene uden at knuse den eller ændre dens form.

2. Sikrer nøjagtig dosis

Cellulose er et godt bindemiddel. Det betyder, at partikler af polymeren “griber” medicinpartikler og sikrer, at blandingsforholdet bliver perfekt, så hver pille indeholder den rigtige dosis.

3. Naturlig ingrediens

Cellulose er det samme materiale, som vi finder i planter og grøntsager: Det er ikke-giftigt og biologisk nedbrydeligt, hvilket gør det sikkert for mennesker at indtage. Mens den egentlige medicinkomponent i en pille absorberes, er cellulosekomponenten en harmløs fiber, der passerer gennem kroppen.

Ikke kun i medicin

Celluloses egenskab som bindemiddel gør det til en uundværlig ingrediens i så forskellige produkter som sæbe, tandpasta og deodoranter.

Også bleer, hygiejnebind og hudcreme nyder godt af cellulosens magi.

For slet ikke at tale om mulighederne ved nanocellulose, som fremstilles ved at tage celluloseholdige materialer – som oftest træ – og fjerne alt andet end cellulosen, og som kan bruges til alverdens ting: 3D-print af smarte plastre lavet specifikt til den enkelte patient, cykelhjelme, isolering og endda et decideret supermateriale lavet af nanocellulose og edderkoppespind, som har potentiale til at kunne erstatte både plastik og tekstiler.

Kilde: Rayonier.com

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.