Tags: ,

“Træ er et af de fedeste materialer at arbejde i”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…tømrerlærling Lau Blytt Haubro, som netop har vundet DM i Skills.

Lau Blytt Haubro er 20 år og kommer fra Vordingborg. I øjeblikket er han i gang med EUX-tømreruddannelsen, som er en kombination af en erhvervsuddannelse og en studentereksamen. Skoleopholdene foregår på CELF, i Nykøbing F., mens praktikperioderne foregår hos Mester Madsen A/S i Præstø. Efter sejren i DM i Skills er Lau så småt gået i gang med at træne op til tømrernes EM.

1. Hvordan har synet på træ ændret sig over de seneste år – set med dine øjne?

Jeg er jo stadig ret ny i branchen og har derfor ikke rigtigt fulgt med før for cirka tre år siden, hvor jeg startede min uddannelse. Men dog synes jeg at kunne mærke en udvikling i træbaserede produkter og materialer.
Fx har jeg indtryk af, at produkter som træfiberisolering har vundet noget frem over de seneste år, selvom jeg stadig selv har til gode at arbejde med det.

Derudover tænker jeg også på CLT-elementer, som jeg synes er virkeligt spændende. Så kort sagt mener jeg, at man igen er begyndt at se større muligheder i træ som byggematerialer, og derfor forhåbentlig er på vej væk fra mange af de unaturlige byggematerialer, som bruges i dag.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Jeg mener, at træ er et af de fedeste materialer at arbejde i, fordi man kun skal kende nogle enkelte grundregler og begrænsninger – derefter er der nærmest ”fri leg” med næsten uanede muligheder. Derudover er der også følelsen af at stryge hånden over et fuldstændigt glathøvlet stykke træ, eller bare duften friskåret træ, som gør det ekstra fedt.

3. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

Oftest støder jeg på misforståelser omkring træ angående dets begrænsninger. Jeg tror, folk har ”vænnet” sig for meget til de mange uorganiske materialer, der findes på markedet, og derfor har mistet tillid til træ som et byggemateriale. Det burde der ikke være grund til.

Hvis bare man har styr på forskellige sorters egenskaber, diverse behandlingsmuligheder og en grundlæggende viden om konstruktiv træbeskyttelse, kan rigtig meget lade sig gøre. Ofte bliver jeg selv meget overrasket over træs mange muligheder, når nogle af dem, der er langt dygtigere end mig på området, lærer fra sig.

4. Hvorfor har du valgt at uddanne dig til tømrer?

Jeg har altid interesseret mig for håndværk og har fra helt lille af gået lige i hælene på de håndværkere, vi har haft gående i hjemmet. Derudover har jeg også gået på en grundskole, der lagde meget vægt på diverse håndværksfag, hvorfor jeg fik lov at prøve lidt af hvert.

Da jeg blev lidt ældre, fik jeg i ny og næ lov til at gå og hjælpe en tømrer i hans arbejde, og det var nok her, jeg endeligt besluttede mig for, at det var tømrer jeg ville være.

DM i Skills fandt sted i Bella Center den 16.-18. januar 2020. Foto: Per Daugaard

5. Hvad var det sjoveste – og det sværeste – ved at være til DM i Skills?

Både det sværeste og det sjoveste har været træningen op til. Det er jo her, jeg har lært det meste af det, jeg har brugt i selve konkurrencen. Det er ofte blevet til nogle meget lange dage, med kun streger og tal på hjernen, hvilket er ret hårdt.

Men det har også været det sjoveste/fedeste, fordi jeg her har kunnet mærke en stor udvikling – i en positiv retning. Det skyldes i høj grad min træner/lærer, som har brugt mindst ligeså meget tid på ”projektet”, som jeg har, og det er efterhånden en hel del timer.

6. Hvordan ser du træs rolle i fremtiden?

Jeg både tror og håber på, at træ får en langt større rolle indenfor for byggebranchen i fremtiden. Fx i form af de førnævnte CLT-elementer, som jeg håber, at vi får at se i langt større grad i nyt byggeri. Jeg synes, det er en mega fed måde at bygge på, som jeg godt kunne se mig selv involvere mig i i fremtiden.

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×