Tags: ,

Træ ER genialt

0

Mangler du stadig grunde til at blive overbevist om, at træ er et af verdens mest miljøvenlige råstoffer? Så læs med her og få et par af de gode, gamle – og måske endda et par nye – argumenter.

Af -

Træ er et fuldstændig fantastisk materiale.

For det første lever det på en diæt af solens stråler, vand og CO2. Så mens skoven vokser, reduceres mængden af CO2 i luften.

Når det enkelte træ er vokset op, er det derfor proppet med CO2. Den CO2 frigives igen, når træet rådner eller bliver brændt.

Men indtil da er CO2’en bundet i træet, som derfor fungerer som et CO2-lager, når det bliver brugt i byggeriet, til møbler, til papir – eller til vindmøller, cykelhjelme, træfibre til tøj, som ingrediens i neglelak eller en af de mange andre mere overraskende anvendelsesmuligheder, træ faktisk har.

Prøv vores CO2-lagerberegner og find ud af, hvor meget CO2 du selv har på lager derhjemme.

Ved at bruge mere træ kan vi undgå at hente fossil energi og kulstof op fra jorden. Træ består af de samme kemiske byggesten som olie, kul og gas og har derfor samme anvendelsesmuligheder: Alt hvad vi kan lave af olie og kul i dag, kan vi lave af træ i morgen.

Ingen spild – og mere skov

Ved udtynding i skoven får de resterende træer mere plads til at vokse op. Og alle dele af de fjernede træer kan bruges – til planker, til CLT, til krydsfiner, til papir og pap, til energi…

Bæredygtigt skovbrug betyder – lidt forenklet – at vores brug af skoven ikke forringer fremtidige generationers muligheder for at bruge skoven.

Det betyder fx, at skovarealet og kulstofpuljen bevares, og at der ikke fældes mere træ i skovene end den løbende tilvækst. Certificering af skove og træproducerende virksomheder er et værktøj til at dokumentere, at skovdriften er bæredygtig, og at træproduktet kan spores hele vejen igennem forarbejdningen.

Skovarealet stiger i Danmark og i hele Europa og har gjort det i mange år.

Træ vinder frem i byggeriet

Når de ”voksne” træer fældes, kan de for eksempel bruges i byggeriet i stedet for andre mere energikrævende materialer som beton eller stål. På den måde sparer vi fx grus og sand, som verden er ved at løbe tør for. Som tommelfingerregel sparer vi atmosfæren for to tons CO2, hver gang vi bruger en kubikmeter træ i stedet for en kubikmeter beton eller stål – det ene ton er lagret i træet, det andet ton er den CO2, vi sparer, ved ikke at producere energitunge materialer.

Vi skal stadig bygge, for verdens befolkning både vokser og bliver rigere. Det kræver både boliger, virksomheder og infrastruktur. Byggesektoren er ansvarlig for 40 procent af vores samlede CO2-udledning, så der er virkelig meget at spare ved at bygge mere i træ.

Træ er både holdbart og stærkt. Det optager og afgiver fugt og reducerer behovet for ventilation og opvarmning. Og det er rart at se på, dufte til og røre ved. Heldigvis er der flere og flere, der får øjnene op for de gode egenskaber ved at bygge med træ. Der bliver bygget både broer, fodboldstadions, skyskrabere og ganske almindelige huse i træ.

Masser af nye muligheder

Man kan bruge træet, som det er, eller man kan “skille det ad” og splitte det op i kemiske enkeltdele.

Træ består af tre ting: Cellulose, som giver struktur og trækstyrke, hemicellulose, som giver fleksibiliet, og lignin, der fungerer som en slags lim, der holder det hele sammen og giver trykstyrke.

Cellulosen bliver blandt andet brugt til at fremstille papir, pap og fibre.

Cellulose kan splittes op i mikromakro-småt nanocellulose, som er endnu lettere, stærkere og et mere formbart materiale, og som kan bruges i for eksempel plastre, isolering, superstærkt magnetisk papir og batterier. Og virkelig, virkelig mange andre steder.

Lignin kan erstatte fossile materialer og skadelige kemikalier, fx forskes der i at bruge lignin i stedet for formaldehyd i krydsfiner og limede produkter. Lignin kan også bruges som råmateriale til kulfibre og bioplastik.

Der forskes hele tiden i, hvad træ kan bruges til, og mulighederne synes uudtømmelige. Træ er naturens geniale råstof – og fremtidens materiale.

Læs mere om hvad træ er og kan – og find flere gode argumenter – i Træ.dk’s folder Træ er genialt

 

 

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×