“Træ er ikke som andre materialer”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…fotograf og knast-entusiast Søren Rex-Dybmose, som har hjemmesiden woodlookgood.dk, hvorfra han sælger fotos og plakater af knaster.

”Jeg har været fotograf i over 30 år og har de sidste par år kombineret mine to store passioner, nemlig træ og fotografi. Jeg har fundet et lille og helt overset motiv, som kun findes i træ. De fleste, der arbejder med træ, hader den, og meget få elsker den. Knasten som bare sidder der og vidner om et drama, der fandt sted, mens træet stadig var i live.

Efter forarbejdningen skulle man tro, det var slut, men vind, regn og sol er stærke nok til ikke at give knasten fred. Nogle åbner sig, andre trækker sig sammen, og jeg kan ikke vente med at komme ud at lede efter nye motiver”.

 

1. Hvad forbinder du med træ?

Jeg bor på landet, og derfor er skoven det første, der falder mig ind. Der har jeg haft så mange gode oplevelser, hvor træer spiller hovedrollen. Det er også brænde til det mørke og kolde vinterhalvår. Det er en lidt barsk, men nødvendig brug af træ. Den er urgammel og minder mig om, hvorfor ild rangerer på niveau med vand og jord. Vi ville ikke være, hvor vi er, uden brænde.

2. Hvad er dit bedste minde med træ?

Det er et svært spørgsmål, da der er så mange… Men hvis jeg skal vælge, bliver det to:

Det første minde er følelsen af stolthed, da jeg i skolen fik færdiggjort en bordskåner lavet af træstykker, jeg havde savet ud, slebet og møjsommeligt limet og sømmet sammen, så min mor ville blive glad for sin julegave. Tror jeg var 10 år gammel.

Det andet minde er fra en vildmarkstur med min søn i Sverige. Vi sidder og laver mad ved bålet og finder ud af, at vi ikke har en ske til at håndtere maden i gryden med. Vi sætter os for at udtænke, hvordan vi laver en ske, og vi bruger det bedste af en halv dag på at snitte, bore og kradse ned i fordybningen på et stykke træ, blot for at konstatere, at det ikke bliver let at gøre rent efter brug.

Min søn nævner, at han har set en film, hvor hovedpersonen laver en kano ved at tænde bål i stammen for derefter at udgrave kul og aske. Det efterlader en helt jævn overflade. Som sagt så gjort. Jeg har stadig skeen.Søren Rex-Dybmose

3. Hvorfor kan du godt lide træ?

Træ er ikke som andre materialer. Det er både let og stærkt på samme tid, dufter godt, og i alle stadier ser det tilmed godt ud. Det er lige fra den 300 år gamle eg på marken til den avancerede samling, som gør en 90 grader vinkel på et armlæn muligt.

Drivtømmer elsker jeg at finde på stranden og bruge som dekoration. At flyde på vand er meget specielt, og at det samtidig fungerer som en slags årstidskalender ude i naturen, gør det i mine øjne helt unikt.

4. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Her bliver det igen meget svært… Efter en del tankevirksomhed må jeg nævne to produkter: Jeg tænker, at papir kan gå som træprodukt, og det synes uden sidestykke meget succesfuldt. Et andet simpelt produkt fra hverdagen er tændstikker. Brugen af begge produkter kræver ikke nogen forklaring, hvilket ofte er tilfældet med åbenlyse vindere.

Søren Rex-Dybmose

5. Har træ og træprodukter en fremtid?

Ja, naturligvis. Jeg kan ikke forestille mig en verden, hvor træ ikke er et væsentligt element. Det er muligt, at træets unikke egenskaber over tid går i retning mod at blive efterlignet af kunstigt fremstillede materialer, men der vil altid være følelsen af det helt originale og naturlige ved træet, som gør os forbundet med og afhængige af det på én gang. Næsten som diskussionen om, at robotter vil tage over en dag – men igen tror jeg, at på den lange bane vil kød og blod sejre.

6. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Søren Rex-Dybmose

En åbenlys udfordring ved at øge brugen af træ i alle sammenhænge er naturligvis at bibeholde den nødvendige andel af skov ved genplantning. Det er ikke alle steder, at det bliver taget lige alvorligt. Mange undersøgelser forudser, at det nuværende tempo, som vi forbruger træ i, er for højt. Konsekvenserne er uoverskuelige.

Man behøver blot at tage til Skotland. Her blev der i tidernes morgen fældet og ryddet for store områder i først landbrugets og siden industrialiseringens hellige navn, uden den fornødne omtanke og måske viden om nødvendigheden af genplantning.

En udbygning af skovområder – samt i visse områder fredning – vil i ikke uvæsentlig grad have en positiv virkning på jordens klima.

 

Fotos: Søren Rex-Dybmose

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×