“Træ er potentielt verdens mest klimavenlige byggemateriale”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Martin Manthorpe, direktør for Strategi, Forretningsudvikling og Public Affairs hos NCC.

“For stor en del af det, vi forbruger i dag, er produceret af ikke-fornybare materialer. Vi kan genbruge visse dele, men slet ikke nok. Træ derimod er ikke kun et genanvendeligt materiale, men også et fornybart. Et materiale, der oven i købet optager CO2 og veksler det til ren oxygen.

Min bedste oplevelse med træ var i forbindelse med Dome of Visions. Der oplevede vi en hel anden form for byggeplads, hvor håndværkerne på pladsen nød at arbejde med træ frem for beton, gips og stålkonstruktioner.”

1. Hvad forbinder du med træ?

Naturlighed, liv og varme. Træet er givet os fra jordens egen have og er altid i bevægelse, selv efter vi bruger det til byggeri og møbler. Det er fantastisk at røre ved og lunt at gå på. Mit bedste minde med træ er, da jeg legede i skoven og byggede huler. Duften af harpiks og visne blade.

Dome of Visions, South corner. Foto: Atelier Kristoffer Tejlgaard

2. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Jeg vil referere til CONCITO, der sammenligner en undersøgelse baseret på tyske forhold i 2015 og en svensk livscyklusanalyse fra 2016. Her konkluderes det, at for hver kubikmeter træ, der anvendes i byggeriet i stedet for materialer med en større klimabelastning, sparer vi atmosfæren for 1,4 ton CO2. Til sammenligning kostede et højhus opført i træ 194 kg CO2e/m2 i modsætning til et højhus i beton, der kostede 351 kg CO2e/m2. Disse tal taler for sig selv og understreger vigtigheden af træ i byggeriet.

3. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Udviklingen af teknologier og byggetekniske løsninger, der gør træ konkurrencedygtigt med beton. Her tænker jeg særligt på CLT og LVL. Derudover forventer jeg, at vi i den nærmeste fremtid vil anvende produkter, der er baseret på træfibre. Herunder biobaserede textiler og -plastik.

4. Hvad er den største udfordring ved at bruge mere træ?

NCC har opført flere træbyggerier i Norden, senest Valle Wood i Norge, hvor interessen er meget stor. Derfor ser jeg det som et spørgsmål om tid, før vi i Danmark begynder at bevæge os i samme retning. I Danmark oplever vi, at beton stadig er det foretrukne byggemateriale på tværs af branchen. Spørgsmålet er, om vi bør begynde at stille krav til, hvor meget energi, der bliver brugt på at fremstille materialerne til byggeriet?

5. Har træ og træprodukter en fremtid?

Ifølge et estimat fra FN (UN-Habitat, 2016) vil der frem mod 2030 være behov for at bygge knap 100.000 nye boliger om dagen på verdensplan. Hvis alle disse boliger bliver bygget, uden vi anvender træ, så har jeg svært ved at se, hvordan vi skal nå de klimamål, vi har forpligtet os til i Parisaftalen.

6. Kan træ bidrage positivt til klimaet?

Vi ved, at vi skal udlede mindre CO2 og reducere CO2 fra atmosfæren og lagre det. Begge udfordringer er træet en løsning på. Træ er potentielt verdens mest klimavenlige byggemateriale, hvis vi bruger og dyrker det rigtigt.

 

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×