Tags:

Træ erstatter grus og salt på glatte vinterveje

0

Af -

Træ erstatter grus og salt på glatte vinterveje

Træflis gør isbelagt fortov skridfast (Foto: Stop Gliss Bio)

Træflis gør isbelagt fortov skridsikkert (Foto: Stop Gliss Bio)

Når sne og is gør færdsel på fortove og veje til en farlig affære, er specialfremstillet træflis, et både effektivt og fornybart alternativ til såvel vejsalt som grus.

Skridsikre gader i Schweiz

Det er en schweizisk virksomhed der står bag produktet oplyser nyhedstjenesten swissinfo.ch.

Den banebrydende træflis blev patenteret i 2007 efter bl.a. at være testet i den schweiziske by La Chaux-de-Fonds.

Byen ligger i en højde på omkring 1.000 meter over havet og er kendt for sit kolde vejr. Siden da har flere byer vist interesse for produktet.

Den skridsikre flis består af tynde rektangler af træ, der er imprægneret med saltet magnesiumchlorid.

Træstykkerne er skåret i en størrelse, så de kan spredes af alle almindelige saltspredere.

Træflis spredes med alm. saltspreder (Foto: Stop Gliss Bio)

Træflis spredes med alm. saltspreder (Foto: Stop Gliss Bio)

“Det er som en mønt, som altid falder fladt,” forklarer manden bag produktet, Bernard Konowal. “Og det har en overflade, fem eller ti gange større end et stykke grus”

“Småsten i en grusblanding er mere eller mindre runde, så når du træder på dem, kan de rulle og du kan nemt skride. Når du går på træflis, selv når du kun har få træstykker under fødderne og selv om der er sne eller is nedenunder, vil dine fødder stå fast.”

Fidusen er, at flisen langsomt frigiver den magnesiumchlorid som ligger gemt imellem træfibrene. Dermed laver flisen sig en lille ”rede” i isen, hvorfra den ikke kan flyttes.

Skridfast i op til 5 dage

Erfaringerne fra de seneste år i den schweiziske bjergby viser, at overfladen kan holdes skridfast i op til fem dage, hvis der ikke i mellemtiden falder meget sne.

Det står i modsætning til almindelig vejsalt, som smelter isen hurtigere, men som ved temperaturer på minus ti grader kun kan holde overfladen isfri i et par timer. Derfor må der spredes salt flere gange om dagen.

Træflis af overskudstræ

Træflisen produceres af savværkers overskudstræ, der ikke kan bruges til fx møbler. Et ingeniørfirma har taget prøver af træflisen for at kontrollere om flisen optager farlige tungmetaller fra vejene. Ingeniørerne fandt ud af, tungmetalniveauet lå langt under grænseværdierne.

Derfor kan flisen i slutningen af vinteren, uden problemer indsamles og genanvendes til kompost eller til energiproduktion i et kraftværk.

Fordelen er også, at den specielle flis med magnesiumcholorid, ikke påvirker vejtræer og anden vegetation langs vejene, på samme måde som almindelig vejsalt, der er det rene gift for planterne.

Afprøvning i hovedstaden

Forvaltningen i den schweiziske hovedstad, Bern, har netop indledt forsøg med træflisen i større skala og produktet vinder stadig større interesse i udlandet.

Der er fx afprøvninger undervejs i Montreal i Canada og produktet er netop blevet præsenteret som en teknologisk nyskabelse på den internationale Winter Road Congress afholdt i Quebec i begyndelsen af februar.

Potentiale for Danmark?

Om produktet har potentiale for anvendelse i Danmark er uvist. Redaktionen har ikke kendskab til forsøg i Danmark. Lad dette være en opfordring om at få endnu en anvendelse af træ afprøvet i Danmark.

Læs mere om produktet der markedsføres under navnet Stop Gliss Bio

Kilde:

The Working Forest Newspaper

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×