Træ – et nyt kosttilskud

0

Træ er normalt ufordøjeligt for dyr og mennesker. Men efter at forskere har fundet et enzym, som kan omdanne ufordøjelig træmasse til sukkerstoffet cellobiose, er vejen banet for træ som kosttilskud.

Af -

Træ består blandt andet af stoffet cellulose, som er en ufordøjelig slags sukker. Cellulose kan ikke fordøjes af de fleste dyr og mennesker, fordi de rette enzymer mangler til at nedbrude sukkerstofferne til noget der kan bruges til at lave energi i vores muskler.

Men takket være et enzym fra Novozymes, er det blevet muligt at omdanne den ufordøjelige cellulose til cellobiose – en anden form for sukker – og dermed bliver træ pludselig letfordøjeligt.

Træ som kosttilskud

Det er tanken at cellobiose på længere sigt kan anvendes som kosttilskud og i funktionelle fødevarer til mennesker, da cellobiose fungerer som et probiotikum, der stimulerer væksten af godartede bakterier i tyktarmen. Cellobiose kan derved give bedre fordøjelse og optag af næringsstoffer samt mulig stimulation af immunforsvaret.

Firmaet Nippon Paper Chemicals, en japansk papirproducent, er det første firma til at benyttet det nye enzym fra Novozymes. De tilsætter i første omgang cellobiosen til dyrefoder, og smågrise har vist sig at øge vægten omkring 10 pct. mere, hvis de får tilskuddet.

Tidligere metoder til produktion af cellobiose har haft alt for lille udbytte, men med de danske enzymer er udbyttet steget til 90 pct.

»Den nye enzymteknologi kan omdanne cellulose til en meget værdifuld ingrediens i dyrefoder eller i funktionelle fødevarer til mennesker. Processen gør således cellulose til et meget mere værdifuldt produkt,« udtaler funktionschef Henrik Lund fra Novozymes til dagbladet Ingeniøren.

Sæt tænderne i et lækkert stykke træ?

Selvom det nu er blevet muligt at fordøje træ, skal man nok ikke forestille sig, at kunne sætte tænderne i et lækkert stykke træ i fremtiden. Omdannelsen af træ til cellobiose skal ikke foregå i mennesker og dyrs maver, men kun på de dertil indrettede industrianlæg.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Boblende birkesaft

Birkesaft bliver til lækker mousserende ’champagne’ med koncentreret smag af forår.

Mad med gran

Grantræer bliver oftest anvendt til tømmer, papir og juletræer. Men gran kan også bruges i køkkenet som krydderi og smagsgiver. Ny kogebog viser hvordan.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×