“Træ giver et markant bedre miljøregnskab”

0

Seks skarpe om træ til...

Af

Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef hos Bygma. Elnaz er uddannet civilingeniør med speciale i bæredygtigt byggeri, har erfaring fra både rådgiver- og entreprenørbranchen og er også DGNB-auditor.

1. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Først og fremmest på grund af dets gode egenskaber.

Det er et fornybart materiale og kan drives bæredygtigt. Samtidig giver træet også et markant bedre miljøregnskab, som andre gængse byggematerialer har svært ved at hamle op med.

Det er dog essentielt, at man køber certificeret træ, for på den måde at sikre en ansvarlig og bæredygtig skovning med hensyntagen til planteliv, dyr og mennesker.

2. Hvad er det mest spændende, der sker på træfronten lige nu, set med dine øjne?

CLT-løsninger, som udfordrer de traditionelle betonbyggerier.

CLT-elementer er en rigtig fin løsning, som både giver mulighed for at bygge hurtigere, mere effektivt og energirigtigt. Samtidig udfordrer CLT-løsningen betonbranchen, så denne også skal optimere på deres produkter, til gavn for hele byggebranchen.

CLT-elementer giver også nogle spændende muligheder inden for det cirkulære byggeri, da det let kan adskilles igen og dermed indarbejdes i andre byggerier.

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Det er en fornybar ressource, som man kan anvende med god samvittighed – hvis ellers der er styr på certificeringerne.

Træ giver et godt CO2-regnskab, det er både stærkt og vejer samtidig lidt i forhold til fx beton. Det giver mulighed for andre byggemetoder end traditionelt byggeri, og det kan også være med til at tidsoptimere byggeprojekterne.

Æstetisk er det også et smukt materiale at arbejde med, både udvendig og indvendig.

4. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Ved design af nybyggerier skal vi være opmærksomme på, at vores bygningerne ikke bliver for ens i udtrykket, og at der fortsat er diversitet i facadeudtrykkene.

5. Hvordan ser du på træs rolle i klimaudfordringerne?

Træ kan være med til at gøre en forskel, når vi opfører nye bygninger, men løser ikke alene klimaudfordringerne, vi står overfor.

Ligesom alt andet er det nødvendigt, at vi løfter i samlet flok, og i dette tilfælde er det hele byggebranchen der skal løfte deres ansvar.

En stigende efterspørgsel fra branchen om flere bæredygtige materialer, transport af materialerne, minimering af materialespild, energieffektive byggepladser og byggeprocesser og alternative byggemetoder er alt sammen med til at skubbe i den rigtige retning.

6. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

Certificeringer omkring træet er der ofte lidt forvirring omkring, og hvilke krav de forskellige bæredygtighedscertificeringer stiller til træet.

Vi har i Bygma Gruppen været PEFC- og FSC-certificeret siden hhv. 2010 og 2014, så vi har fået indarbejdet dokumentation som standard i alle vores tilbud, ordresedler, fakturaer og følgesedler for at gøre det så nemt som muligt for vores kunder at have 100 % styr på sporbarheden af alt det træ, de køber hos os.

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×