“Træ har en sjæl, som intet andet materiale har”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…svenske Tove Njåstad, 26 år, der som den første nordiske kvinde netop har deltaget i den internationale konkurrence i ekstremsporten Timbersports, hvor professionelle atleter kæmper med økse og sav i forskellige discipliner. 

1. Hvordan føltes det at være den første i Norden til at konkurrere ved International Women Cup?

Det var ærefuldt og spændende at være den første kvindelige atlet, der fik chancen for at repræsentere Norden – og frem for alt rigtig sjovt. Jeg håber samtidig, at det viser, at det er muligt, så jeg ikke bliver den eneste, men at der kommer flere efter mig.

Det er vigtigt, at Timbersports vokser, både i Norden og globalt. Hvis det ikke vokser, bliver der færre konkurrencer, og sporten udvikler sig ikke. I de nordiske lande er bolden begyndt at rulle – sporten udvikler sig hurtigt og vi bliver flere og flere atleter, også i dameklassen. Og det er vigtigt, at der er konkurrencer og interesse – jo flere kvindelige atleter vi kan tiltrække, jo større og flere bliver kvindestævnerne.

Timbersports er et helt community med et meget stærkt fællesskab, både i Norden og i resten af verden. Man er som en del af en familie, hvor man er accepteret, som man er, og får masser af hjælp og støtte – intet er umuligt. Så er det bare med at komme op på scenen og præstere!

2. Hvorfor begyndte du at interessere dig for træ – og at gøre en sport ud af det?

Jeg har altid holdt af at skabe med træ. Min farfar havde en drejebænk, som jeg stod og arbejde ved så længe ad gangen, at de andre måtte komme og hente mig, så jeg kunne få en pause. Min søster og jeg plejede at bygge ting af ting, vi fandt i garagen, ved at dreje og udskære.

Interessen for træ har eksisteret i hele mit liv, men den helt store interesse, også for at udøve sporten, kom først, da jeg flyttede fra det sydlige Sverige til Falun i Dalarna, hvor der er meget skov.

Så tog jeg motorsavskørekort og så, hvor vigtigt det er at tage hånd om skoven. Derefter opdagede jeg Timbersports og indså, hvor sjovt det var.

3. Kan du give et par eksempler på teknikker, man bruger i Timbersports?

Vi laver en del analyser af træet.

For eksempel ser vi meget på, hvordan fibrene i træet vender, og i hvilke vinkler du skal skære for at kappe dem over så hurtigt som muligt. Om der er kviste, og om det er hårdt eller blødt.

Der er ikke én måde at arbejde med træet, fordi det er så forskelligt – i modsætning til et stykke plastik, hvor man kan gøre det samme hver gang.

Vi bruger de samme teknikker som i gammelt skovbrug, men mere raffineret. Vi har fokus på teknik frem for styrke – jo mere teknik, jo mindre styrke har du brug for.

Aase Njåstad repræsenterede Sverige til International Women Cup i Wien den 27. maj 2022 og endte på en 7. plads ud af ni deltagere. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®

4. Hvordan ser du på fremtiden for træ og brugen af træ?

Jeg håber, at plastikkens æra snart slutter, og at træ bliver en del af fremtiden, fordi det er miljømæssigt bedre.

Træ er værdifuldt på mange måder, og det er utroligt alsidigt. Det er både et gammelt og slidstærkt materiale.

I Sverige har det været almindeligt i mange, mange år at have træhuse, og det er en tradition, jeg håber, vi bevarer.

5. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

Jeg har fået øjnene op for træ, efter at jeg fik et tættere forhold til både skoven og træ som materiale og ser, hvor mange anvendelsesmuligheder der er. For eksempel at se, hvordan træ og skov bliver brugt – i Sverige og resten af ​​verden – af andre og ikke bare af mig selv.

6. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Træ er ikke bare et praktisk materiale, men det giver også en følelse, afhængigt af om man befinder sig i en træhytte eller et andet sted.

Træ har en sjæl, som intet andet materiale har, fordi det er levende. Det bevæger sig, vokser og lever mere end andre materialer.

Hvad er Timbersports?

I Timbersports konkurrerer atleter i op til seks traditionelle skovhuggersportsdiscipliner. Tre discipliner udføres med økse, tre med sav.

Konkurrencer udi skovhuggeriets kunst går efter sigende over 150 år tilbage og bliver ofte omtalt som “den originale ekstremsport”.

Timbersports har bredt sig ud over hele kloden, og konkurrencen udfolder sig nu på fire kontinenter med over 1.000 deltagere fra mere end 25 lande.

Kilde: Stihl Timbersports

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×