“Træ har en tendens til at flirte med dig”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Casper Kjerumgaard – selvstændig tømrer og eventyrer, forfatter og foredragsholder. Find ham på Instagram.

1. Hvordan ser du på træs rolle i klimaudfordringerne?

Træ spiller en enorm rolle i de udfordringer, vi har netop nu. Det vigtigste er, vi får træ med i langt flere projekter end vi har set tidligere. Her kan vi især hente inspiration i Østrig, Sverige og Norge. Træ er en af nøgle-hovedrolleindehaverne, som skal sættes endnu mere i spil.

Arkitekter, ingeniører og boligejere med flere har heldigvis fået øjnene op for de unikke muligheder, der er med træ. Og særligt når vi kigger på CO2-aftryk på et byggeri, ligger træ jo i overhalingsbanen.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Jeg var to år gammel, da jeg første gang blev introduceret til duften af træ – og ikke mindst de uanede muligheder det fantastiske materiale har. ⁣Det var i Alfred Amandus Kjerumgaards værksted i kælderen på Amager i 1974.

I dag kigger jeg ned på mine hænder, som er slidte, skæve og krumme…..men de glædes hver dag over muligheden for at arbejde praktisk med træ, et ægte og unikt materiale som kan formes til stort set alt.⁣

“Børns hænder skal fyldes med træ, ikke telefoner” – Lyt til podcast med Casper Kjerumgaard

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Træ er et organisk materiale, som udover at kunne formes til stort set alt, har tekstur, udseende og ikke mindst karisma. Træ har en tendens til at flirte med dig. Får du øjnene op for det, vil du ikke blive skuffet.

4. Hvad, synes du, er det mest overraskende ved træ?

Fordi træ er et organisk materiale, tror mange, at det ikke kan holde i udendørs konstruktioner.

Tænker du konstruktiv træbeskyttelse, nænsom forebyggende vedligeholdelse og udvælgelse af træ af god kvalitet, kan træ holde i flere hundrede år – og det er overraskende for mange.

5. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?

Der ligger et enormt guldæg i at få regeringen og vores ministre til at forstå vigtigheden i vores bygningsarv. Vores bygningsarv er vores historie, herunder vores kernetræsvinduer, som burde fredes ved lov.

Desuden skal vi være langt bedre til  at tænke langt mere cirkulært i byggeriet og ikke ud fra “Garantien dækker til døren smækker”. Vi skal tænke i god kvalitet, den gode løsning og væk fra alle de mange materialer og byggetekniske løsninger, som ikke kan repareres/renoveres, fordi det eksempelvis er produkter af plastik eller ringe, ikke-egnede byggematerialer.

Vi skal huske at bruge træ, som er mærket, eksempelvis FSC-certificeret træ. Sådan sikrer vi, at de træer, som fældes, fældes kontrolleret, og at enorme områder ikke skamfældes. Desuden sikrer vi, at der plantes nye træer.

Sig nej til produkter med palmeolie, for denne industri står for de største indhug i blandt andet fældning af regnskov i Sydamerika.

Læs også: Casper Kjerumgaard: “Vi skal turde at gøre op med vores ældgamle folkeskole”

6. Hvad har været det mest spændende eller udfordrende projekt, du har arbejdet på?

Jeg har været så privilegeret at være med på den første renovering af Proviantgården, renovering af taget på Christiansborg Ridebane, været på Amalienborg, arbejdet på Bernstoff Slot, cyklet på den gamle flådestastion på Holmen og renoveret bindingsværk med egetræ… Og ikke mindst huler i træer og sæbekassebiler med mine børn.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×