“Træ har et stort potentiale i forbindelse med genbrug og genanvendelse”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…det cirkulære partnerskab GENTRÆ – Maria Ekblad (Project manager hos Golder Associates), Morten Strandlod (Ressourcechef  hos SOLUM) og Louise Askær-Hune (Sustainability Manager hos STARK GROUP)

GENTRÆ er et cirkulært og bæredygtigt koncept, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser (fx rækværk, faldsikring, støbebrædder) indsamles, kontrolleres, pakkes og sælges hos STARK sammen med konventionelle “jomfruelige” byggematerialer, til genbrug i fx samme funktion. Visionen er at gøre GENTRÆ til et simpelt, effektivt og økonomisk bæredygtigt alternativ for entreprenører og håndværkere. GENTRÆ er skabt som et cirkulært partnerskab mellem STARK, SOLUM og GOLDER.

1. Hvad forbinder du med træ?

Louise:

Når jeg ser årringene i et stykke certificeret træ på STARKs hylder, kommer jeg til at tænke på alle de funktioner, som træet har haft, før det blev til et stykke byggemateriale i forretningen. Og så glæder jeg mig over at vide, at træet, der nu er fældet, er blevet erstattet af et nyt – symbolet på en fornybar ressource.

Træ har så mange fantastiske funktioner igennem hele sin livscyklus – ikke blot som et alsidigt byggemateriale og et fremragende kulstoflager i byggeriet. Men hvis vi tager et skridt tilbage, har træer ubeskrivelig mange livsvigtige funktioner for hele kloden: Træer er klimaregulerende ved at høste CO2 fra atmosfæren. Skove udgør vigtige habitater for dyr og planter, øger biodiversitet og skaber rekreative områder for os alle. Træer er med til at mindske erosion, og de renser vores grundvand.

Derudover har træer en svært kvantificerbar æstetisk værdi i vores naturlandskab og byer.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Maria:

Der er stort potentiale i genanvendelse og genbrug af træ fra byggebranchen.

I Danmark sender vi store mængder træ til spånpladeproduktion, men spånpladeproduktionen har kun begrænset kapacitet, og en væsentlig del af vores træ til genanvendelse ender i forbrændingsanlæg.

Jeg vil påstå at med de rette innovative løsninger – blandt andet i forbindelse med sortering, projektspecifikke risikovurderinger og dokumentationskrav – kan vi finde alternative afsætningskanaler og genanvende og genbruge store deler af disse mængder på en bedre måde.

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Louise:

Træ har en stoflighed, som meget få andre byggematerialer besidder.

Derudover er træ utrolig holdbart under de rigtige forhold. Tag for eksempel de mange københavnske lejligheder og huse fra 50’erne, hvor tæpper og linoleum nu bliver fjernet under renoveringsarbejde, og hvor der ligger gamle trægulve nedenunder. Med en hurtig slibning kan de ofte blive så flotte som nye. Det er meget få andre materialer, der patinerer smukt, er reparerebare, ikke går af mode eller mister deres æstetiske værdi.

Træ har derfor et stort potentiale i forbindelse med genbrug og genanvendelse. Når det til sidst ender som biobrændsel, frigiver det blot den mængde CO2 som det har lagret, og substituerer samtidig fossile kilder.

4. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Morten:

Det er det produkt, som er produceret bæredygtigt, hvor vi bruger træet som erstatning for mere CO2-belastende produkter, og hvor vi kan genbruge produktet, når det ikke længere bliver brugt i den bygning eller produkt, som det oprindeligt blev brugt i.

I en cirkulær verden giver det mening at bruge de ressourcer, vi allerede har produceret, så længe som overhovedet muligt.

Det kræver omtanke, når vi producerer og forbruger træet.

5. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Morten:

For en virksomhed, der arbejder med affald, er det i en cirkulær kontekst et meget relevant spørgsmål.

Der bliver i dag bortskaffet utrolig meget træ fra byggepladser og private husstande, der ender som spånplader og til forbrænding.

Meget af det træ vil i stedet for kunne genbruges til andre projekter. På vores eget affaldsanlæg i Roskilde modtager vi cirka 40.000 tons træ om året – fra virksomheder og kommunale genbrugsstationer – og en stor del af det egner sig faktisk til genbrug.

Vi har brug for nye cirkulære løsninger i bygge og anlægssektoren som eksempelvis GENTRÆ, der udsorterer træ til genbrug, og Næste Skur der bygger skure i genbrugsprodukter.

Det er begge vigtige tiltag i en genbrugskultur, som er nødt til at sætte dagsordenen i forhold til vores træk på de fælles ressourcer, vi har til rådighed.

6. Kan træ bidrage positivt til at forbedre klimaet?

Maria:

Ja.

Men jeg synes, at det er vigtigt ikke kun at tale om at bygge i træ, men også at ,se på om det er muligt at genbruge det træ, vi allerede har produceret og bruger i vores byggeri.

Her er GENTRÆ et godt eksempel: Vi indsamler træ, sorterer og sælger træ, der kun bliver brugt på byggepladser til midlertidige konstruktioner. Dette træ kan godt genbruges, men på grund af logistik, tid og økonomi havner træet som affald.

Det gælder om at have nogle effektive, nemme løsninger, som kan spare store mængder ressourcer og CO2, og jeg ved, at der er flere gode projekter derude – det gælder bare om at komme i gang!

Fotos: GENTRÆ

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×