“Træ har givet mig glæde så længe jeg kan huske”

2

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Dagmar Øye, projektleder for det rådgivende ingeniørfirma MOEs nye videnscenter for træbyggeri.

1. Hvorfor er det netop nu, der er behov for et videnscenter for træ?

Danmark har over de sidste par år fået øjnene op for træ som et bæredygtigt byggemateriale, som kan være med til at forbedre klimaregnskabet for et byggeri. Interessen har været støt stigende både fra politisk side og fra branchen selv.

Men fordi det er et nyt område her til lands, er det omgivet af megen usikkerhed på grund af manglende viden og erfaring. Alle har spørgsmål, men indtil videre er det stadig få, der har svar at give.

I MOE har vi 20 års erfaring med træbyggeri, blandt andet flere etagebyggerier udført med bærende trækonstruktion, og den opbyggede viden derfra vil vi gerne dele ud af.

Sammen med foreningen Træ i Byggeriet arbejder vi på at gøre det trygt for folk at vælge træløsninger til deres projekter.

2. Hvad er dit bedste minde om træ?

Den dag, jeg stod på et tilsyn på en byggeplads i Vancouver i Canada. Byggeriet lyste nærmest op med sine træelementer, helt modsat det grå og mørke råhus i beton, som vi er vant til herhjemme. Pladsen var tør og meget ren, og alting virkede så lyst og let.
Og så duftede der af savsmuld.

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Dagmar Øye krammer en limtræssøjle på Earth Sciences Building på University of British Columbia i ren begejstring over den bærende trækonstruktion.

Træ er et fornybart materiale. Når vi fælder ét, kan vi plante et nyt – det vil sige, at hvis vi laver bæredygtig skovdrift, løber vi ikke tør.

Andre byggematerialer er skabt af de store naturkræfter over millioner af år og kan ikke genskabes. Men et træ kan vokse op og bruges i byggeriet på bare 40-50 år.

Desuden ser man, at træ er med til at øge folks velbefindende. Jeg har set folk gå hen og røre ved væggene i et træbyggeri, helt instinktivt.

Jeg tror, der er noget ved det levende materiale, som taler til os på en anden måde end sten og stål. (Nåja, jeg krammer da også gerne selv en træsøjle hvis jeg får chancen…)

4. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Det har overrasket mig, hvor meget man kan med træ. Hvor vilde og smukke og anderledes konstruktioner, man kan lave.

Træ som materiale kan faktisk sammenlignes med stål, når man ser på styrken i forhold til egenvægten. Træet er stærkt og let, og det giver nogle muligheder.

Desuden kan jeg huske det overraskede det mig, da jeg arbejdede i Canada, at vi designede samlinger, så stålet var pakket ind i træ for at beskytte det mod brand. Den skulle jeg lige vende i hovedet et par gange – at træet faktisk var bedre i brand end stål.

5. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Dem alle sammen!

I mine øjne er det bedste træbyggeri det, som udnytter de forskellige træprodukter optimalt. Det kan for eksempel være med limtræssøjler, LVL-bjælker, CLT-vægge, brettstapel-dæk, og kassetter til tag og facade.

Men hvis man skal fremhæve et enkelt produkt, så må jeg sige at CLT har haft kæmpe succes med at få folk interesserede i at bygge med træ – det var også det første produkt, jeg selv blev forelsket i.

Sidenhen opdagede jeg så, at der findes mange flere, og at det gode træbyggeri typisk vil være en kombination.

Swallowfield Barn i British Columbia, tegnet af arkitekt Asher deGroot. Dagmar Øye var med til at lave den, da hun boede derovre – og hun betegner den som “den smukkeste lade, jeg nogensinde har set!”

6. Hvorfra stammer din glæde ved træ?

Som lille kunne jeg ikke se et træ uden at klatre op i det. Vi boede lige ved Botanisk Have i Aarhus, og der var ikke et eneste træ, jeg ikke havde været oppe i, og nogle af dem er jo tårnhøje (undskyld mor!). Træ har givet mig glæde så længe jeg kan huske.

I forhold til at bygge i træ skete det, mens jeg var studerende på DTU. Jeg var blevet syg og sad under dynen og så TED-talks, da jeg fandt den med arkitekten Michael Green: Why we should build tall wood buildings. Og så var jeg solgt – jeg tror, jeg læste hele internettet, alt hvad jeg overhovedet kunne finde om emnet (der var ikke helt så meget dengang).

Det var lige dér, jeg besluttede at det var den vej jeg skulle gå.

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Kaj Jensen siger:

    Jeg er en snart 71år der har været besat af træ siden jeg var helt lille. Da jeg læste de 6 skarpe kunne jeg virkelig mærke savnet af duften og følelsen af træet. Mit arbejde med træ startede i 1954-55 hvor jeg lavede et skærebræt til min bedstemor af en helt ny krydsfinér som bedstefar lige have købt (blandt glæde hos bedsteforældre).
    Som barn sagde jeg altid at jeg ville være trædrejer når jeg blev stor. Jeg lærte at dreje da jeg var 6 år og gjorde det i hele min barndom. Da militæret kaldte kunne jeg dreje der. Jeg har haft forskellige jobs hvor træt var i centrum, og i dag er jeg vejleder for andre pensionister der vil lære at dreje men også lidt øvede ud i træ.
    Mvh ???????? kaj Jensen
    Tranevej 12
    7451 Sunds
    Tlf 61672179

  2. Søren Toft siger:

    Godt indlæg, og tak for linket til TED talken som var virkelig god. Overraskende at den er helt tilbage fra 2013. I forhold til bæredygtighed mht. bygge i træ, hvordan folder det sig med byggeriets levetid og krav om vedligehold i forhold til fx. beton, og hvordan bliver det regnet ind i CO2 regnskabet?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×