Tags: ,

“Træ holder livet, som vi kender det, i gang”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…David Hoffmeyer, adjunkt ved Syddansk Universitet

David Hoffmeyer er bygningsingeniør med speciale i design af lastbærende konstruktioner. Efter at have afsluttet sin ph.d. indenfor strukturdynamik og dæmpning er han ansat ved Syddansk Universitet. Han underviser i trækonstruktioner og forsker i træs bæreevne og materialeopførsel.

1. Hvad er dit bedste minde med træ?

Da jeg i folkeskolen valgte sløjd som valgfag i ottende klasse, blev jeg introduceret til trædrejning. Det fangede hurtigt min interesse, endda i en sådan grad at jeg i niende klasse fik lov til at deltage i ekstra sløjdtimer.

Tydelig snoet vækst, Dyrehaven, Kgs. Lyngby. Foto: David Hoffmeyer

Der var noget helt specielt ved at kunne tage ud i skoven og finde et stykke dødt træ, som efter nøjsom bearbejdning ville ende med at blive en flot brugsgenstand. Jeg fik drejet mange skåle og andre småting – uden tvivl til stor glæde for diverse sagesløse familiemedlemmer.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Træ omkranser vores liv på flere måder.  Vi befinder os midt i naturen med træer overalt og vi møder den dagligt, uanset om vi blot kigger ud ad vinduet eller rent faktisk bevæger os derud. Træ holder livet, som vi kender det, i gang, og har siden de første mennesker været brugt til alt fra redskaber til boliger.

Der er utrolig mange facetter ved træ, og det er fascinerende, at et naturligt materiale kan have så stor indflydelse på vores liv.

3. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?

Noget af det unikke ved træ er dets evne til at påvirke vores mentale helbred positivt. Der er lavet mange medicinske og psykologiske forsøg med træer og grøn natur, og det er vist, at en gåtur i skoven både kan sænke ens blodtryk og afhjælpe angst og depression.

Om det er en evolutionær mekanisme, ved jeg ikke, men at befinde sig i en bygning, hvor interiøret eller det bærende system er lavet af synligt træ, kan give den samme følelse af ro, varme og velvære. Dét kender jeg ikke andre materialer, der kan gøre i samme omfang.

4. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Det er næsten blevet en kliche at nævne krydslamineret træ (CLT), men det er i øjeblikket noget af det, der er meget fokus på. Selvom det kun er et par årtier gammelt produkt, tror jeg, det blev introduceret på det rigtige tidspunkt. Og selvom der stadig er en del udfordringer forbundet med CLT, er teknologien modnet nok til at kunne bidrage til bølgen af grøn omstilling indenfor byggeri.

Limtræsrammer, Linnaeus Universitet, Växjö. Foto: David Hoffmeyer

Overordnet set vil jeg dog mene, at almindeligt limtræ har haft størst indflydelse på træbyggeri. Limtræ kan produceres i størrelser, som ikke er mulige for konstruktionstræ og vil – uanset brugen af CLT – fortsat blive brugt i både mindre og større byggerier.

5. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Jeg vil nævne to ting:

Dels har Danmark i rigtig mange år været et betonland, og der mangler stadig praktisk erfaring nok til at overbevise en del relevante aktører om fordelene ved træbyggeri. Der er brug for, at endnu flere tør tage springet og bygge med træ, selvom det måske er sværere at finde leverandører og entreprenører, der har de fornødne erfaringer. Heldigvis går udviklingen i den rigtige retning.

Tagkonstruktion, Arts et Métiers – Ensam, Paris. Foto: David Hoffmeyer

Derudover synes der at være en ikke helt utydelig skelnen mellem dem, der går ind for træ, og dem, der måske snarere ser udfordringer frem for et klimavenligt potentiale. Jeg tror, det er vigtigt, at alle forholder sig konstruktivt – men selvfølgelig også realistisk og kritisk – til brugen af træ i byggeri. Det vil være fordelagtigt, hvis ingen dels lover for meget og dels ikke er alt for konservative.

6. Kan træ bidrage positivt til at forbedre klimaet?

Træ ikke kun kan, men er i fuld gang med at aflaste klimaet. De praktiske omstændigheder omkring brugen af træ og forvaltningen af skove er vigtige, for at træbyggeri får et lille – og i nogle tilfælde positivt – klimaaftryk. Uanset, så står brugen og produktionen af cement og beton for en betydelig del af verdens samlede CO2-udledning, så jo mere beton, der kan erstattes af træ, des bedre.

Med det sagt, så kan beton naturligvis ikke undværes, og en hybridløsning mellem beton, stål og træ vil uden tvivl være den bedste. Men mange bygninger og bygningsdele kan i dag lige så godt blive opført i træ frem for beton.

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×