Træ indtager teknologien

0

Træ er genialt og har et utal af anvendelsesmuligheder - og der kommer hele tiden flere til. Træ kan erstatte fossile materialers rolle i teknologien, og dermed være et vigtigt værktøj mod klimaforandringerne. Det kan du se syv eksempler på her.

Af

1. Træbaseret plast

Plastik lavet af fornybart træ i stedet for fossil olie, kan de fleste nok umiddelbart blive enige om, lyder som en god ide. Og det er da også et forskningsfelt, der er i konstant udvikling, så vi fremover kan erstatte eller supplere traditionelt fossilbaserede produkter med træbaserede ditto.

Hidtil har det været vanskeligt at lave plast af træ med så højt et fiberindhold, at produktet kan nedbrydes og genbruges, men et svensk forskerteam har tilsyneladende brudt koden.

Læs mere om træbaseret plast

KTH-forskere har udviklet en træbaseret plast, der kan bruges til boligindretning og byggematerialer. Billede: Peter Olsén

 

2. Strømledende træ

På Sveriges Kungliga Tekniska Höskolan har man undersøgt træs evne til at lede elektricitet. Forskerne har fundet en metode, der giver mulighed for at høste den lille mængde elektricitet i træet, der opstår, når vandet fra vådt træ fordamper. Indtil videre er det lykkedes at producere nok strøm til at kunne bruge en lommeregner.

Træet kan faktisk bruges flere gange, lidt ligesom genopladelige batterier. Træet vædes og tørres ad flere omgange, og hver gang kan der høstes elektricitet fra processen.

Læs mere om strømledende træ

Foto: Pixabay

 

3. Biobaseret lim

Finske forskere har ved hjælp af en hurtig og energieffektiv fremstillingsproces udviklet et klæbemiddel, som kan erstatte den lim, der i dag bliver brugt til blandt andet spånplader i byggeri.

Den nye lims vigtigste bestanddel er lignin, som allerede findes i træet. Lignin udgør omkring en fjerdedel af et træs vægt og er et biprodukt, der optræder i store mængder ved produktion af papir.

Læs mere om biobaseret lim

Et stykke træplade, som indeholder biolim. Foto: Aalto University / Ira Smal and Winnie Ruismäki

 

4. Træbatterier

Markedet for genopladelige batterier stiger og stiger. Faktisk er forventningen, at behovet vil blive ti gange så stort som nu inden 2025, især fordi elektriske biler og cykler vinder mere frem.

Men der er et problem: Kulstoffet grafit, som bruges i batterier på grund af dets evne til at lede elektricitet, er et fossilt råmateriale, udvundet fra minedrift, og det indeholder fra naturens hånd en hel del urenheder – urenheder, det kræver giftige syrer at slippe af med.

Et pilotprojekt giver imidlertid håb om, at de giftige sager fremover kan erstattes med fornybart materiale fra træ.

Læs mere om træbatterier

Læs også: Fremtidens elbiler kører den ind med bio-grafit

Behovet for genopladelige batterier stiger støt. Foto: Pixabay

5. Bioolie af træflis

Verden har brug for bioolie til brændstof for at understøtte den grønne omstilling af transportsektoren og som erstatning for fossil olie i den kemiske industri.

Heldigvis er det lykkedes at omdanne træflis til bioolie ved pyrolyse. I denne proces bliver biomassen hurtigt opvarmet og fordampet, for derefter at blive kondenseret til en væske, der består af forskellige kulstofkæder. Det, der oprindeligt var træflis, bliver på denne måde omdannet til bioolie. Smart.

Læs Træflis bliver til bioolie

Foto: Lunds Universitet

6. Tråd af træ til elektroniske tekstiler

Der kommer flere og flere små elektroniske gadgets, som vi bærer tæt på kroppen, fx i sundhedssektoren, for at regulere, overvåge og måle vores helbred.

Forskere har nu fundet ud af at bruge træets cellulose i sytråd. Cellulosetråden kan bruges til at fremstille beklædningsgenstande af ikke-giftige, fornybare og naturlige materialer, der har indbyggede elektroniske, smarte funktioner, så vi slipper for at måtte bruge sjældne eller i nogle tilfælde giftige materialer.

Læs mere om tråd af træ

Sytråd med cellulose. Foto: Anna-Lena Lundqvist / Chalmers University of Technology

7. Supermateriale lavet af træ og edderkoppespind

Et materiale så stærkt som et træ og så elastisk som edderkoppens silkespind vil ifølge forskere en dag kunne erstatte både plastik og tekstiler.

Ved at mikse de to komponenter er udviklet et materiale, som kan udkonkurrere de fleste andre både syntetiske og naturlige materialer ved at score virkelig højt på både styrke, smidighed og sejhed.

Læs mere om supermaterialet

Foto: Pixabay

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum