“Træ kan bidrage til at reducere klimaaftrykket fra byggeriet – men det kan ikke stå alene”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

Camilla Andersen, ph.d.-studerende hos BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø – og hovedforfatter bag en ny rapport om klimapåvirkning fra 45 træbyggerier. Camilla Andersen forsker til daglig i det klimamæssige potentiale for brug af træ i byggeriet og undersøger blandt andet forskellige metoder til at kvantificere klimaaftrykket for træ.

1. Hvad overraskede dig mest i dine undersøgelser af de 45 træbyggerier i den nye rapport?

En af de ting, jeg synes er mest interessant i rapporten, er, at 41 af de 45 træbyggerier faktisk ligger indenfor de grænseværdier for bygningens klimaaftryk, som vi har i bygningsreglementet i dag (12 kgCO2-ækv/m2/år). Det er vel at mærke uden at bygningerne nødvendigvis er designet med et særligt fokus på at reducere klimaaftrykket.

Det kan altså i de fleste tilfælde sagtens lade sig gøre at bygge indenfor grænseværdierne.

2. Hvad er rapportens vigtigste pointe?

Den vigtigste pointe i rapporten, mener jeg, er, at ja – træ kan bidrage til at reducere klimaaftrykket fra byggeriet, men det kan ikke stå alene.

Vi ser, at klimaaftrykket fra de 45 bygningscases er meget varierende, og nogle bygninger har mere end et dobbelt så stort klimaaftryk som andre. Det viser, at man bliver nødt til at kigge på bygningen holistisk set og arbejde med mange forskellige strategier for at reducere klimaaftrykket mest muligt.

3. Hvorfra stammer din interesse for træ og træbyggeri?

Det er et emne, jeg dumpede lidt tilfældigt ned i, da jeg arbejdede som videnskabelig assistent på BUILD (daværende Statens Byggeforskningsinstitut).

Dengang vidste jeg ikke meget om træbyggeri, men det lå rigtig fint i tråd med min generelle interesse i, hvordan vi kan reducere klimaaftrykket for bygninger.

Derfra har jeg dykket mere og mere ned i emnet, og som de fleste andre ting, bliver det rigtig spændende, når først man dykker ned i det.

4. Hvilken rolle håber du, træ kommer til at spille som byggemateriale i fremtiden?

Jeg håber, at træ kommer til at spille en meget større rolle i fremtiden i dansk byggeri, og at det i højere grad bliver anvendt, hvor det giver mening.

I det hele taget håber jeg på, at flere traditionelle, men også innovative materialer bliver brugt, hvor de bedst kommer til deres ret, og at vi på den måde kan bidrage til at reducere klimaaftrykket for bygninger.

5. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?

Sammen med et voksende fokus på at reducere klimaaftrykket for bygninger, er der i de senere år også kommet rigtig meget fokus på træ som byggemateriale.

Jeg tror, der i mange år har været en del usikkerhed i forhold til, om det nu kan lade sig gøre at bygge i træ, og om der ikke var stor risiko forbundet med det.

De senere år er der så kommet flere og flere eksempler på bygninger opført i træ, hvilket jeg tror har været med til at skubbe branchen mod at tro på, at det er muligt at bygge i træ.

6. Har træ og træprodukter en fremtid?

Bestemt! Det er noget, der både bliver forsket og udviklet rigtig meget i i disse år, og jeg tror, vi kommer til at se mange flere forskellige træ- og træbaserede materialer – ikke kun i byggebranchen, men i det hele taget.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×