Træ-kigning krymper dine ”cravings”

0

Det er velkendt viden, at det er sundt og ligefrem helbredende at opholde sig i naturen. Men faktisk kan bare det at kigge på noget natur have en sundhedsmæssig effekt - det dæmper nemlig din trang til usunde sager.

Af -

De fleste af os kender til at blive ramt af ”cravings” – en voldsom, ustyrlig trang til at kaste sig over store mængder af junkfood, chokolade, cigaretter, alkohol eller andet, som vi udmærket godt ved, vi burde holde os fra.

Viljestyrken er ikke altid tilstrækkelig til at holde os på dydens smalle sti, men faktisk er der hjælp at hente lige uden for døren. Et nyt studie fra University of Plymouth viser nemlig, at det at have udsigt over grønne omgivelser eller adgang til en have eller park bevirker, at de usunde cravings bliver mindre hyppige og mindre stærke.

Blot at kigge ud ad vinduet på træer eller andet grønt er forbundet med en positiv indvirkning på sundheden.

“Det har været kendt længe, at tid tilbragt ude i naturen er knyttet til en persons velbefindende. Men at det har en positiv indvirkning på cravings bare at kunne se på grønne områder, tilføjer en helt ny dimension til den hidtidige forskning. Det er første gang, denne idé bliver undersøgt, og resultaterne kan have en række implikationer for både folkesundhed og miljøbeskyttelsesprogrammer i fremtiden,” siger forsker og hovedforfatter på studiet Leanne Martin til Treehugger.

Mere grønt i byerne

Forskerne kiggede på en række variabler, der undersøgte “forholdet mellem forskellige aspekter af natureksponering, cravings og negativ påvirkning,” skriver universitetet.

Holdet fandt, at det at have adgang til en have – eller en udsigt til boligområder, hvor mere end 25 procent var grønt område – var forbundet med både lavere intensitet og hyppighed i deltagernes cravings. Fysisk aktivitet blev taget i betragtning for at sikre, at den positive effekt ikke blev påvirket af aktivitetsniveau.

”Cravings fører til en række sundhedsskadelige handlemåder som rygning, overdreven alkoholindtagelse og usund spisning. Og det fører så til nogle af de største globale sundhedsudfordringer i vores tid, herunder kræft, fedme og diabetes. At vise, at færre og mildere cravings hænger sammen med at kigge på grønne områder, er et lovende første skridt. Fremtidig forskning bør undersøge, om og hvordan naturen kan bruges til at hjælpe folk med at modstå problematiske cravings og måske endda hjælpe med til helt at undgå dem,” siger dr. Sabine Pahl fra undersøgelsen.

Forskerne peger også på, at undersøgelsens resultater bør tjene som yderligere inspiration til at beskytte og investere mere i grønne områder i byerne.

Kilde: Treehugger og ScienceDirect

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×