Træ lukker sollyset ind

0

Et internationalt forskerhold er ved at udvikle en ny type gennemsigtigt træ, som ud over sine æstetiske fortrin også tager et skridt i retning af mere bæredygtige byggematerialer.

Af -

Husker du det gennemsigtige træ, som svenske forskere udviklede for nogle år siden?

Nu har et forskerhold fra forskellige universiteter i USA og Schweiz publiceret et studie med gennemsigtigt glas lavet af træ, som tilsyneladende er endnu vildere end ovenstående.

”Æstetisk træ” kalder gruppen deres opfindelse, som dog ikke udelukkende består af træ, men også har brug for en mængde epoxy for at opnå de egenskaber, som er så overraskende og i hvert fald sjældent noget, man plejer at forbinde med træ.

Produktet er endnu ikke færdigt, men studiet åbner interessante perspektiver for at skubbe glas ud i visse applikationer i byggeriet og dermed spare energi til produktionen.

Lavere energiforbrug

Det gennemsigtige træ kan for eksempel bruges som ovenlysvinduer eller indendørs paneler og kan på den måde være med til at reducere brugen af glas, som kræver en del energi at fremstille. Træ er trods alt et materiale, der fornyr sig selv – selvom det altså også kræver en god klat epoxy at fremstille de æstetiske vinduer.

Det tager ifølge forskerne kun to timers kemisk behandling at fremstille det gennemsigtige træ, og den korte produktionstid har også betydning for at opnå et lavt energiforbrug.

I modsætning til tidligere generationer af gennemsigtigt træ er det æstetiske af slagsen kendetegnet ved, at nogle af træets årringe stadig kan ses. Samtidig er trævinduerne i stand til at isolere og indsamle solvarme foruden at give et behageligt lys, fortæller forskerne.

”Det æstetiske træ giver os ikke blot en anderledes oplevelse af visuel skønhed og komfort, men forbedrer energieffektiviteten for indendørs belysning på grund af dets evne til lysspredning og antireflekterende egenskaber sammenlignet med et glasloft”, siger forskerne (egen oversættelse).

Kræver mere forskning

Processen foregår ved at fjerne en del af ligninen – som er der, træets farve findes – og infiltrere materialet med epoxy. Det nye materiale har en høj transparens (~80 %), høj UV-filtrering (~100 %), gode mekaniske egenskaber, en varmeledningsevne under 50 % af normalt glas, samt en diffus lysspredning (~93-98 % haze), der er favorable i forhold til ovenlysvinduer eller transparente paneler.

Forskerne understreger, at der kræves mere forskning for at undersøge, hvor længe og hvordan det æstetiske træ opfører sig efter længere tid udendørs.

Kilde: Nature Communications

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×