Træ mindsker klimabelastningen

0

Nye bygninger er nu så energieffektive, at klimabelastningen er større fra byggematerialerne end den belastning, der følger af energiforbruget gennem driften. Hvis branchen fortsat skal forbedre sig, skal også byggematerialerne regnes med, mener branchen og forskere. Træ er et oplagt materialevalg til at nå målet.

Af

Energiforbruget i nye bygninger er nu så lavt, at det samfundsøkonomisk derfor ikke kan betale sig at isolere og tætne meget mere.

Det fremgår af en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut, som viser, at energiforbrug og miljøpåvirkning fra produktion og udskiftning af byggematerialer nu er af samme størrelse som eller større end påvirkningen fra driften af bygningen i hele dens levetid.

Tid til at fokusere på indlejret energiforbrug

”Vi har med god grund haft fokus på driftsenergiforbruget i lang tid. Men nu er energiforbruget så lavt, at vi er nødt til at få fokus på indlejret energiforbrug, hvis vi mener noget med vores miljøindsatser”, siger rapportens ene forfatter, seniorforsker og ph.d. Harpa Birgisdottir til Ingeniøren.

Træ mindsker klimabelastningen

SBi belyser igennem beregninger på seks forskellige eksempelbygninger forholdet mellem energiforbruget til drift og de indlejrede energiforbrug og miljøpåvirkninger.

Og resultatet viser, at der kan være et betydeligt potentiale i en eventuel offentlig regulering til fremme af byggematerialers bæredygtighed, som også er SBi’s konklusion.

I den forbindelse bemærkes det hvor stor en indflydelse det har på beregningens udfald, at bygningen er primært baseret på træ (se nedenstående figur).

Forklaring til graf:

Parcel mur = Nyt 1-plans skalmuret parcelhus

Etage-tung = Tungt etagebyggeri, 3 etager

Etage-træ = Lette etagerækkehuse af træ

Kontor let 1 = Let kontorbyggeri, 4 etager + kælder

Kontor-let 2 = Let kontorbyggeri, 4 etager

Kontor-tung = Tungt kontorbyggeri, 6 etager + P-kælder

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Studie fastslår

Højhuse af træ har lav klimapåvirkning.

Hvorfor hjælper det klimaet at bruge træ?

Brug af træ har flere fordele for klimaet.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.