Træ modificeres med metal

0

I et nyt forskningsprojekt trykimprægnerer amerikanske forskere træ med et atomtyndt lag af metaloxider for at gøre det vandtæt og resistent over for svampeangreb. Dansk forsker forholder sig dog skeptisk til de foreløbige resultater.

Af -

Man har trykimprægneret træ i over 100 år for at gøre det resistent over for svampeangreb. Løbende har man fundet på nye og bedre måder at gøre det på og nu er der – måske – igen nyt på imprægneringsfronten.

Det seneste skud på stammen er et forskningsprojekt ved Georgia Institute of Technology, der benytter en teknik kaldet atomic layer disposition.

Processen indebærer, at man under lavt tryk lader metaloxid (forbindelser mellem et metal og oxygen) trænge ind i træets cellulosevæg, hvormed molekylerne reagerer med træporernes overflade. Træets indre bliver så at sige fyldt ud af metaloxiderne, så træets overflade frastøder vand og altså ikke absorberer det gennem dets porer – endda selvom træet nedsænkes i vand.

Skyr vand og skimmel

Forskerne på projektet oplyser, at det ikke kun er vandskyende egenskaber, der opnås med den nye teknik. Træet bliver samtidig modstandsdygtigt over for skimmel. Derudover er det behandlede træ mindre termisk ledende sammenlignet med ubehandlet træ og har derfor en højere isolationsværdi.

Ind til nu er materialeegenskaberne kun påvist ved laboratorieforsøg, og egentlig udendørsbrug er teknikken ikke moden til endnu, understreger forskerne, som dog er meget optimistiske omkring potentialerne i det metalimprægnerede træ.

Blandet modtagelse hos danske og internationale forskere

Emil Thybring er lektor i trævidenskab ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og forsker i træ og biomaterialers fysiske egenskaber og måder at ændre dem på med modificering. Han stiller sig noget skeptisk an over for resultaterne.

”Jeg er ikke helt overbevist af forskernes undersøgelser, må jeg indrømme. Nyheden har da også fået en blandet modtagelse på sociale medier blandt forskere inden for modificering af træ”.

Han henviser blandt andet til Callum Hill, tidligere professor ved Edinburgh Napier University og forfatter til en af grundbøgerne inden for modificeret træ, som har kommenteret nyheden på LinkedIn.

Her påpeger professor Hill, at forskningsartiklens fremlagte resultater om indtrængning af metaloxider i cellevæggen ikke er blevet påvist til trods for forskernes påstand. Dernæst er deres påstande om vand heller ikke blevet grundigt nok undersøgt i forhold til at have skabt en behandling, som holder i udendørs miljø.

Spændende forskning i Schweiz

Som et eksempel på ”et faktisk nybrud” inden for forskningen i modificering af træs egenskaber, fortæller Thybring i stedet om sine kollegaers arbejde ved ETH Zürich i Schweiz – et af verdens fremmeste universiteter.

Her laver de blandt andet overfladebehandlinger med metaloxider, som modvirker UV-nedbrydning af overfladerne og bevarer træets udseende i udendørs miljø.

”De arbejder på at lave vanvittigt stærke kompositmaterialer ved at pille ligninen ud og komprimere træet, før det imprægneres med en resin. Resultatet er et formbart materiale med et højt indhold af cellulose og utrolige mekaniske egenskaber”, fortæller Thybring, som finder de schweiziske forskeres arbejde meget inspirerende.

 

Kilde: Material District, Georgia Tech

Fotos:  Allison Carter / Georgia Tech

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×