“Træ når helt nye højder”
Seks skarpe om træ til...
Matthias Stenholdt Lindgreen – Danmarks bedste tømrerlærling og nykåret vinder af DM i Skills. Matthias er snart færdig med sin EUX tømreruddannelse på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier og har læreplads hos Tømrerfirmaet H. Juul Mikkelsen A/S i Skjern, hvor han også bor til hverdag. I september 2021 deltager Mathias i Danmarks første brobygningskonkurrence Verdens Vildeste Brobygger.
1. Hvorfor kan du godt lide træ?
Træ er bare dejligt. Det kræver som minimum kun relativt simple værktøjer for at forarbejde det, hvilket jeg synes er ret fedt. Med en hammer, et stemmejern og en sav kan man praktisk talt bygge et hus.
Træet er også enormt stærkt, og ved sammenlimede stykker træ opnås en større styrke i træet. Det ses i limtræsbjælke og CLT-elementer, hvor træ når helt nye højde end set tidligere, hvilket er ret vildt og imponerende.
Derfor er jeg ret så begejstret over træ – for ikke at snakke om den dejlige duft, det udsender, når en fukssvans arbejder sig gennem årerne.
2. Hvad kan træ, som andre materialer ikke kan?
Træ kan dyrkes og er derfor en endeløs ressource, vi har. Når først træet er groet op til et voksent træ og klar til fældning, har vi et lækkert og nemt materiale at arbejde med.
Et skarpt redskab kan forarbejde træet, præcis sådan som du ønsker det. Dengang man var yngre, kunne man med en lommekniv snitte en spids på en pind eller en træmand, da man blev ældre kunne øksen kløve et stykke brænde, og som tømrer kan en ny klinge på en kap-/geringssav skære sig gennem en reglar som smør og efterlade en rigtigt pænt snit.
Trods den lette forarbejdning er træet som nævnt samtidigt utroligt stærkt og har ikke behov for bindere eller armering for at spænde over et rum.
3. Hvad er det sjoveste/sværeste ved at arbejde med træ?
Det sværeste ved at arbejde i træ er også det, der gør træ fantastisk: Det er naturligt, og det arbejder. Det slår sig, giver sig og vrider sig, alt efter hvor tørre eller fugtige omgivelserne er.
Hvilket man altid skal have med i baghovedet, når man arbejder med det – for eksempel når man lægger et terrassedæk, så vil mellemrummet mellem brædderne blive større med tiden, hvis brædderne svinder ind.
4. Hvordan har synet på træ ændret sig over de senere år – set med dine øjne?
Træ har en naturlig varme og glød, der gør, at det bare ser knaldgodt ud.
Det, tror jeg, flere har fået øjnene op for de senere år, med den mængde af listebeklædning og akustiklistevægge, der er blevet sat op de senere år. Hvor kombination af den mørke baggrund og lister af forskellige træsorter, størrelse og behandlinger tilsammen giver et rigtigt cool look og en god kontrast til de ellers glatte og hvidmalede vægge.
5. Hvad har været det mest spændende eller udfordrende projekt, du har arbejdet på?
Altså, nu har jeg jo lige deltaget i DM i Skills for tømrere, hvilket må siges at være en ret så god udfordring på både på det tegningsmæssige og det håndværksmæssige.
Udover det deltager jeg i øjeblikket i Verdens Vildeste Brobygger, hvor tre hold af lærlinge og ingeniørstuderende dyster om at bygge den bedste og flotteste bro over en kanal ved Engholmene i København.
Det mest spændende projekt, jeg har været med på gennem min læretid, må være et arkitekttegnet parcelhus, vi byggede i Skjern, halvvejs i min læretid. Projektet indeholdte mange elementer, jeg på daværende tidspunkt ikke havde prøvet før, så jeg fik lov til at komme igennem mange forskellige bygningsprocesser og kunne omsætte den teori, jeg havde lært på skolen, ud til virkeligheden. Det lærte jeg meget af.
6. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?
Tænker de to ord går hånd i hånd. Træ jo er et CO2-neutralt produkt, som gennem fotosyntesen i sin vækst bidrager positivt til miljøet, og ved fældning lagrer kuldioxid i sig, indtil bortskaffelse.
Samtidig er forarbejdningen/produktionen i forhold til cement og andre bygningsmateriale meget lidt klimabelastende. Ligesom at træet – når det bruges rigtigt – har en rigtig lang levetid og derfor kan genbruges mange gange, både i sin oprindelige form eller senere snittet og limet sammen i pladematerialer.
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.