Tags:

Træ påvirker indeklimaet

2

Af -

 

Pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen

Træ har betydning for indeklimaet i vore hjem. Både råt træ og træ, der er behandlet med lak, olie, sæbe eller voks, kan afgive forskellige kemiske stoffer, der kan fremkalde allergi. Derfor har Miljøstyrelsen i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet udgivet en pjece med gode råd til forbrugerne om træ og indeklima.

Hvis man følger nogle enkle råd, er risikoen for at få gener minimal:

 • Luft godt ud når du har købt nye trævarer. De fleste stoffer er dampet af efter et par uger.
 • Pak nye trævarer ud og lad dem stå i et velventileret lokale et par dage, inden de flyttes ind i opholdsrum.
 • Vær opmærksom på hvilke stoffer, der er brugt til overfladebehandling.
 • Brug ikke træ indenfor, der er beregnet til udendørs brug.
 • Hold dig fra træsorter, du tidligere har reageret på.

Rådene kommer fra Peter A. Nielsen, seniorforsker ved By og Byg, Statens Byggeforsknings Institut. Han har i mere end 30 år forsket i træ og indeklima, og hvordan fordampningen af stoffer fra træ og overfladebehandlinger påvirker indeklimaet.

Vi har altid omgivet os med forskellige træsorter – og det skal man blive ved med. Generelt er det ikke et problem for de fleste. Men for nogle kan stofferne give overfølsomhedsreaktioner som kløe i øjnene eller en næse, der løber”, siger Peter A. Nielsen.

Hårde træsorter som ask, bøg og eg afgiver færrest gasser, mens bløde træsorter som gran og fyrretræ afgiver mest. Som tommelfingerregel er behandling med vandbaserede produkter det mest skånsomme, mens man skal være mere opmærksom på produkter, der er behandlet med syrehærdende lak eller olie og voks. For specielt følsomme personer kan overfladebehandling med sæbe også være problematisk.

Pjecen “Træ ånder – du ånder med” er gratis. Den kan fås hos Miljøbutikken på tlf. 33 95 40 00 samt hos Astma-Allergi Forbundet på tlf. 43 43 59 11.

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsen, Kemikaliekontoret, Cand.scient. Kim Petersen, 32 66 01 00. Astma-Allergi Forbundet, Informationschef Anne Holm Hansen 43 43 59 11.

2 kommentarer

 1. Solveig B Nielsen siger:

  Jeg reagerer med luftvejsirritation på en hjemmebygget seng af nyt ubehandlet fyrtræ og ubehandlet fyrtræskommode fra ikea. Det har stået i 2 måneder færdigbygget før jeg selv begyndte at sove i rummet, men nu reagerer jeg alligevel. Hvad være er, min nyfødte datter sover også i rummet. Hvad vil være den bedste måde at behandle træet på for at mindske luftvejsgenerne? MVH Solveig

 2. Elizabeth. siger:

  Et nyt 42 mm fyrretræsgulv behandlet m. Natursæbe har givet mig store problemer med slimhinder i halsen. Jeg kan ikke indånde luften i rummet. En sagde der kunne gå 4 md. før træet havde “afgasset”.
  Der er giftige stoffer i både fyrretræ og Natursæbe. Havde jeg vidst det, havde jeg valgt et andet gulv.
  Elizabeth.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×