Træ sigter mod stjernerne

0

For at undgå forurening af rummet og jordens atmosfære arbejdes der på at udvikle satellitter af træ i stedet for metal.

Af -

Menneskeskabt affald i form af gamle satellitter og andet rumskrald svæver rundt deroppe langt over vores hoveder. Udover at være i vejen for rumfartøjer og fungerende satellitter, frigiver de efterladte stykker affald små aluminiumpartikler, når de igen trænger ind i jordens atmosfære.

Men hvis nu satellitterne var lavet af træ i stedet for metal, så ville de brænde op uden at forurene atmosfæren – og uden at efterlade rester.

Det er tanken bag det projekt, som den japanske skovvirksomhed Sumitomo Forestry i samarbejde med forskere fra Kyoto Universitet er i fuld gang med. LignoSat, som den nye satellit skal hedde, er lavet med en skal af træ, så den kan brænde op fuldstændigt, når den igen kommer ind i jordens atmosfære.

Kan påvirke miljøet på jorden

Takao Do er tidligere astronaut og leder af teamet ved Kyoto Universitet.

”Vi er meget bekymrede over det faktum, at alle satellitter, der genindtræder i jordens atmosfære, brænder og skaber små aluminiumpartikler, der flyder i den øvre atmosfære i mange år,” siger Doi til BBC og tilføjer: “Til sidst vil det påvirke miljøet på jorden.”

Selvom der skal indsamles flere data, peger de foreløbige tal ifølge forskerne på, at en ophobning af disse partikler kan nedbryde ozonlaget omkring vores planet, hvilket reflekterer ultraviolette stråler væk fra jorden.

Dois team undersøger, hvordan træ kan behandles for at modstå temperaturændringer, stråling og sollys, også under ekstreme forhold. Målet er, at LignoSat vil brænde op, helt uden at frigive skadelige stoffer og på den måde skabe et renere og fornybart alternativ til konventionelle satellitter.

LignoSat skal efter planen være klar til affyring i 2023.

Sumitomo Forestry har eksisteret siden 1691 og har altså hundredvis af års erfaring med træ. Hvis navnet virker bekendt, så er det måske, fordi virksomheden også har tårnhøje træbyggeambitioner.

Når Sumitomo Forestry fylder 350 år i 2041, skal det derfor fejres med indvielsen af et 350 meter højt træhus. Det er jo lige før, man kunne blive fristet til at droppe trapper og elevator i den rekordhøje bygning og i stedet flyve op til toppen i en træsatellit…

 

Kilde: BBC

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×