Træ var på scenen i Forum

2

Building Green bød traditionen tro på masser af debat, foredrag og udstillinger om cirkulær økonomi, bæredygtighed, byggematerialer og arkitektur. Og selvom træ ikke figurerede øverst på plakaten, spillede materialet alligevel en vigtig rolle i årets opsætning.

Af -

Hvad er status for træbyggeriet i Danmark? Panelet af dygtige og vidende “træmænd” er enige om, at der mangler erfaring i en konservativ branche, men at træbyggeri er kommet for at blive (og vil vokse sig større).

Building Green har siden 2011 dannet ramme om byggebranchens grønne visioner ved årlige events, der samler aktører med en holdning til bæredygtighed og cirkulær tankegang.

Politikere, producenter, arkitekter og studerende var også i år blandt deltagerne, som denne gang sneg sig op på over 8.000 i løbet af de to dage i Forum. Og så fik en relativt ny deltager tilranet sig en hel del opmærksomhed: Træbyggeri blev nævnt her, der og alle vegne.

Ikke fordi træbyggeri er noget nyt i sig selv. Men i et land, hvor andre materialer har domineret byggebranchen i årtier, er det alligevel værd at lægge mærke til, at træet fylder mere og mere i branchens bevidsthed og bliver nævnt som en del af løsningen på planetens klimaudfordringer.

Minister: Vi skal vise de gode eksempler på træbyggeri

Boligminister Kaare Dybvad (S) rækker en hånd frem mod træbyggeriet.

For eksempel sagde boligminister Kaare Dybvad (S) i sit oplæg for en stor del af deltagerne – der var så mange tilhørere, at folk stod i lange køer bag ved stolerækkerne – at han gerne ser, at vi begynder at bygge mere i klimavenlige materialer som træ – som de gør i andre lande, og som vi selv gjorde før i tiden. Ministerens oplevelse er dog, at mange tror, at et hus i mursten er af bedre kvalitet end et hus i træ.

”Vi skal vise de gode eksempler på træbyggeri”, sagde han fra talerstolen og tilføjede, at en frivillig bæredygtighedsklasse vil være en god start.

Svar på spørgsmål fra et engageret publikum afslørede, at ministeren udmærket er klar over de barrierer, der er for højt træbyggeri i Danmark, og at han arbejder sammen med sine nordiske kolleger for at finde løsninger.

”Vi bygger i træ”

Lovgivningen forbyder ikke at bygge i mere end fire etager, men i praksis er det et usikkerhedsmoment, at der ikke findes en eksempelsamling med træbyggeri over fire etager.

Det faktum blev en del af debatten om den kommende klimalov mellem klimaordfører Ida Auken (R), adm. dir. Lene Espersen (Danske Arkitektvirksomheder), adm. dir. Michael H. Nielsen (Dansk Byggeri), VP Ingrid Reumert (Velux) og arkitekt Flemming Rafn.

Debat om den kommende klimalov – og også lidt snak om træ.

Rafn var stødt på adskillige ”absurde regler” i forbindelse med et træhus på seks etager på Nørrebro og undrede sig højlydt over, hvorfor vi åbenbart ikke kan bruge erfaringer fra vores nabolande til noget, mens Auken dagen i forvejen var blevet opmærksom på problemet med manglende præaccepterede løsninger – noget der lægger hindringer i vejen for at bygge højt i træ.

I en debat, der mestendels drejede sig om, at byggesektoren gerne vil reguleres politisk, poppede ”træ” op igen og igen – og da Auken til slut blev spurgt af ordstyrer Peter Andreas Sattrup (Danske Arkitektvirksomheder) om, hvordan byggebranchen ser ud om 50 år, lød det ganske simpelt fra klimaordføreren: ”Vi bygger i træ!”

Fotos: Dorte Julie Larnæs

Building Green 2019

Building Green blev afholdt i Forum på Frederiksberg den 30. og 31. oktober 2019.

I alt 8.033 personer var forbi messen.

 

Build in Wood

Som en konsekvens af den stigende interesse for træbyggeri har folkene bag Building Green de seneste par år arrangeret udløberen Build in Wood med et rent fokus på brugen af træ i dansk byggeri.

Træ.dk har i 2018 og 2019 deltaget som konferencier.

Næste Build in Wood bliver den 27.-28. maj 2020. Du kan holde dig opdateret her.

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Jan Voetmann siger:

    Hejsa

    Når man nu er tilmeldt nyhedsbrevet, så er det sk…. irriterende at skiltet TILMELD NYHEDSBREV konstant sidder i højre hjørne (i øvrigt dårligt sprog). Anbring det dog uden for billefeltet! Ellers et godt og væsentligt nyhedsbrev! Mvh

  2. Træ.dk siger:

    Tak for din kommentar og dine pæne ord om nyhedsbrevet, Jan. Vi tager lige et kig på popup’en – den skal jo helst ikke skygge for artiklerne.
    Mvh Dorte Julie

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×