Træ ved Thorvaldsens Museum lever talrige liv

3

Et nyt plantebed, der indgår i udstillingen FLORA ITALICA på Thorvaldsens Museum, er lavet af 150 år gammelt genbrugstræ. Bedet er designet til adskillelse, så træet kan bruges igen og igen.

Af

Selvom billedhuggeren Bertel Thorvaldsen boede i Rom de sidste 40 år af sit liv, testamenterede han heldigvis sit livsværk til København, og de mange marmor- og gipsskulpturer blev forsigtigt fragtet hjem til den danske hovedstad. Men hvad ingen vidste var, at der i transportkassernes beskyttende hø gemte sig frø fra italienske enge i lange baner – og de gav sig til at spire!

Året var 1833.

Cirka samtidig blev et hus opført på Jagtvej, hvor ikke mindre end 31 ton træ indgik i bygningens konstruktioner og gulve.

Nu samles de to historier på forunderlig vis i udstillingen FLORA ITALICA, der kører på Thorvaldsens Museum fra den 16. juni til den 24. september 2023, og som blandt andet skal genskabe den italienske blomstereng i et plantebed bestående af træ fra huset på Jagtvej.

Kan bruges igen og igen og igen…

Bygningen på Jagtvej er nemlig blevet revet ned, og materialer som loftsplader, skillevægge, isolering og installationer er givet videre til genbrug.

Træ fra bygningen på Jagtvej 169. Foto: Søndergaard

Trægulve, regler, brædder og strøer blev aftaget af LoudLiving og Stark Gentræ, der hver især anvender træet til nye formål eller finder de rigtige projekter til træet.

Den del af træet, ingen dengang helt vidste, hvad skulle bruges til, blev aftaget af Stark Gentræ. Træet har nu har fundet vej videre gennem værdikæden og danner rammen om det store plantebed, der skal huse blomster og planter fra Thorvaldsens Italien, samt tre bænke.

 

Det nye plantebed, bygget af genbrugstræ. Foto: Thorvaldsens Museum

Både bænke og bede laves ved en metode, hvor man næsten undgår at bruge søm og skruer, men skærer træet til, så det kan samles uden. Det betyder, at plantebede og bænke er ”designed for disassembly”, så de kan skilles ad og bruges igen til andre formål.

Efter at have været anvendt til udstillingen, skal træet tilbage til Stark Gentræ, hvor det kan indgå i nye projekter eller byggerier og på den måde forlænge sin levetid.

“I en cirkulær verden giver det mening at bruge de ressourcer, vi allerede har produceret, så længe som overhovedet muligt. Det kræver omtanke, når vi producerer og forbruger træet”, som Morten Strandlod fra Gentræ tidligere har formuleret det i et interview med Træ.dk.

 

Kilde: Søndergaard 

Modtag gratis nyt om træ:

3 kommentarer

  1. Peter Thejll siger:

    Hej, sikken skøn historie! Jeg kender ikke selv kilderne til dette med frøene i strået fra Rom – er det muligt I kan nævne en kilde til denne information? Jeg ser også historien i bogen ‘Weeds’ af R. Mabey, men uden kildeangivelse.

    Vh,

    Peter

  2. Jakob Rygg Klaumann siger:

    Hej Peter
    Ja, ikke?
    Jeg er sikker på at du kan få mere at vide på Thorvaldsens Museum. Læs om udstillingen her https://www.thorvaldsensmuseum.dk/udstillinger/flora-italica
    Måske er der udgivet et katalog i forbindelse med udstillingen.
    Hilsen Jakob

  3. Crystal Bennes siger:

    Hi Peter,

    The exhibition at the museum, as well as the reconstruction of the Italian meadow I created, is based on my research into the truth of the story, which I also first encountered in Mabey’s book Weeds. You can find out a little bit more about the research process by which I discovered the truth of the story here:
    https://www.crystalbennes.com/portfolio/thorvaldsens-weeds/

    Sadly, there has not been a catalogue published in connection with the exhibition, but you can read more information about the research if you visit.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum