Træarternes egenskaber som brænde

30

Alle træarter varmer stort set lige meget pr. kg tørstof. Men træarterne er ikke lige tunge. Brændværdien for nåletræ er en smule højere end for løvtræ.

Af

Træarternes egenskaber som brænde er forskellige. De lette træarter er letantændelige og lette at kløve. Derfor er de gode som optændingsbrænde. Til gengæld brænder de hurtigere end de tunge træarter og giver mindre varme.

Brændværdi

Brændværdien i 1 kg tørt træ er cirka 19 megajoule. Nåletræs brændværdi ligger i gennemsnit 3 % højere og løvtræernes ligger ca. 3 % lavere. Nåletræernes harpiks har højere brændværdi end tørstoffet og det er bl.a. derfor ligger nåletræets brændværdi højere end løvtræets. Jo højere træartens indhold er af lignin jo højere er brændværdien.

19 megajoule svarer cirka til ½ liter olie. I praksis vil der dog altid være en smule vand i brændet, og brændeovnens virkningsgrad er ikke så høj som oliefyrets. Som tommelfingerregel kan man med en kasserummeter brænde spare ca. 100 liter olie.

Vægten af frisk brænde

Brænde fra nyligt fældet træ indeholder – meget groft sagt – lige så mange kg vand som træ. Hvis man skal transportere frisk brænde ud af skoven, og vil vide hvor meget det vejer, udregnes det sådan:

  • 2 x (rumtætheden fra tabellen på denne side) x (fastmassetallet fra tabellen under opmåling) x (antal rummeter brænde).

 

Se her hvordan træarternes egenskaber er forskellige som brænde.

Tabel 1. Træarternes egenskaber

Træarters egenskab som brænde

Rumtætheden kan svinge 10-20 % til hver side.
Kløveligheden er angivet på en skala, hvor 1= meget let kløveligt, 2= let kløveligt, 3=svært kløveligt, 4= meget svært kløveligt.

Tags:

30 kommentarer

  1. Brian Elling Jørgensen siger:

    Hej Træ.dk, jeg har forsøgt at tilgå mig viden om vægten pr. rummeter løvtræ, og hvor meget brændværdien ligger på i forhold til kWh/kg..? Håber i kan svare på dette, eller i hvert fald sende mig i den rigtige retning til at få den viden.

    1. Træ.dk siger:

      Hej Brian, tørstofvægten af løvtræ fremgår i oversigten ovenfor (bøg, eg, ask, elm, birk, ær, pil, el, lind, poppel). Energiindholdet er som anført 19 Megajoule pr. kg tørstof, hvilket svarer til 5,27 kWh (1 Wh = 3600 joules).

  2. Ib Sæderup siger:

    Hej Træ.dk, jeg vil spørge om man kan bruge hæg i en brændeovn? Jeg har hørt at træet indeholder blåsyre, som måske giver farlige dampe.
    Mvh Ib Sæderup

  3. Søren Gudmann siger:

    Hej

    fin side, men jeg kunne godt tænke mig at se et billede af forskellige stykker brænde så jeg kan lære at skelne de forskellige sorter. jeg kan kende de fleste men har lige fået noget leveret som er mig ukendt. Vh

  4. Maya siger:

    Kan man brænde grene fra æbletræer?

  5. HHA siger:

    Det er fremragende. Saves, større stykker kløves desuden og det tørres minimum en sommer.

  6. Jørgen Pabst siger:

    Vi har en dejlig masse knastørt brænde, men vi har problemer med tjørn, som brænder dårligt. Er det normalt, eller gør vi noget forkert?
    På forhånd tak.

  7. HHA siger:

    Tjørn er fremragende brænde, tungt med høj brændværdi. Du kan derfor ikke brænde enkeltstykker af tjørn. De skal have selskab af flere stykker og lægges først på når der er tændt op. Det klart nemmere at brænde dem i kedel med riste end i f.eks. en pejs.

  8. Jette Uhlott siger:

    Hej Træ. Får jeg større total brændværdi ved at kløve mit brænde til flere stykker så overfladen forøges

  9. Bendt Fabricius siger:

    kan man bruge hæg som brænde? Og hvor lang tørretid har det?

  10. Henrik A. Olsen siger:

    Hej Har fået 2-3 rum meter af hvidtjørn tænker, hvad rumtætheden af hvid tjørn er (virke ret tungt)

  11. Per siger:

    Er der specielle forhold omkring fyring med lindetræ i brændeovn? Luft, lugt etc.

  12. Thomas Ansgaard siger:

    Hej jeg vil lige høre om hvad der er bedst at fyre med og hvad er bedst og hvad er brændværdien på hvidgran og ahorn og hvilken sort af de 2 typer træ giver mest varme mvh Thomas

  13. Sonja Lauridsen siger:

    Hej ;-d Hvilken træ er der mest brændeværdi i.. Jeg har set jeres skema højre oppe men det er jo kløveværdien..

  14. karsten lerche siger:

    Hej Jeg har fået en masse teaktræ 70m2 gulv ubehandlet,det brænder fantastikt.jeg syntes det er synd at brænde det,men ellers ville det ende på forbrændingen.andre foreslag?

  15. Tobias Gjerløff siger:

    Kunne I ikke skrive lidt om vandindhold i forskellige sorter af nyskovet brænde og hvad det skal ned på, før det kan bruges som brænde? På forhånd tak

  16. Anni Fog siger:

    Hej
    Jeg mangler svar på spørgsmål om hæg i brændeovn ? Har det noget på sig m blåsyre?

  17. Steen Heintzelmann siger:

    Hej Træ.dk, jeg vil spørge om man kan /må man bruge hæg træ i en brændeovn? Jeg har hørt at træet indeholder blåsyre, som måske giver farlige dampe.

    H. Steen

  18. ino siger:

    Jeg er ikke ekspert, men jeg ville da afprøve et stykke træ og se, dvs. lugte, hvad der sker. Du dør næppe af det. Damerne brugte før i tiden et bær fra glansbladet hæg i deres hvidvinsglas. Dampene skulle jo gerne ryge ud i skorstenen.
    Jeg havde selv nogle reservationer ved at brænde tørstetræ fordi alle dele af træet (som for det meste er en busk) er registreret som giftige. Veddet brænder aldeles glimrende (og det har i øvrigt en smuk rød farve).
    Hvis det er glansbladet hæg der er tale om, Prunus serotina, så kan jeg på amerikanske hjemmesider se at det er svært at sætte ild til træet (Fire Risk: This plant has a low flammability rating), og på denne engelske hjemmeside, http://www.stovesonline.co.uk/woodburning_chart.html, står der rosende ord om afbrænding af Prunus i al almindelighed. Det skal bare tørres godt.

  19. ino siger:

    Jeg faldt over denne hjemmeside hvor der skrives en del om afbrænding af (glansbladet) hæg (Prunus serotina):
    https://dengarden.com/landscaping/Five-Types-of-Hardwood-for-Firewood

  20. Jennifer siger:

    Hej Træ.

    Hvordan er brændværdien på hassel?

  21. ino siger:

    Jeg fandt denne svenske side om hassel: https://www.skogssverige.se/vilket-energivarde-har-hassel – måske du bliver klogere af den.
    I øvrigt bruger jeg selv gerne hassel i min pejseindsats; det brænder meget fint og giver kun lidt aske. Jeg bilder mig ind at veddet er olieholdigt. Nøddeskallerne er det jo.
    Endnu har jeg dog ikke prøvet at brænde tykkere hasselstammer, men det kommer;-)

  22. Jesper Frøselv-Jørgensen siger:

    Kære træ.dk

    Vores firma har større plantage med hybrid Italianske poppel træer i Georgien og vi er startet på at producerer brikketter, vi vil nu gerne igang med eksport og vi skal bruge brændværdi, vandindhold og aske procent der er tilbage. Ved I hvor jeg kan få lavet sådanne certifikater?? Jeg har nogle kilo med der kan anvendes. Bor i Vedbæk

  23. Annica Sørensen siger:

    Hej
    Jeg vil gerne høre jer om, det er korrekt at man kan fyrre med frugttræer kort tid efter det er fældet?

  24. Jens Simonsen siger:

    Er Platantræ egnet til brændeovn?

  25. Palle siger:

    Hej
    Vi har meget store Syren hegn på vores grund.
    Selv om “stammerne” er skåret i 30 cm længder og store stykker kløvet, så vejer de meget.
    Kender I brændværdier for Syren-træ?

  26. Trine siger:

    Hejsa
    Vi har været så heldige at få fingrene i en masse forskelligt træ. Heriblandt ene. Vi har hørt at det er giftigt at håndtere (fx save i) uden at have maske på. Og nu er det så jeg vil høre om det også er giftigt at bruge som brænde i brændeovnen?

  27. Channie Hansen siger:

    Jeg har 3 mindre grantræer i min have som jeg vil fjerne helt. Kan jeg bruge træet til brænde i min træpillerovn (Aduro). Eller kan man ikke bruge grantræ da der er harpiks i? Hvis man kan, hvor lang tid skal det tørre?
    Vh. Channie

  28. Helle Sørensen siger:

    Har forsøgt at finde brændværdi på kirsebærtræ og japansk kirsebærtræ. Kan nogen hjælpe mig?

  29. Flemming Hansen siger:

    Hej
    Kan man fyre med hårdtræs gulv, evt rød camaru???
    Det er jo meget olieholdigt, går det ???

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TEMA: Brænde

Træ er en fornybar ressource og står for den største del af vores vedvarende energi. Læs alt om brænde her.

Omvendt optænding

Vend bålet på hovedet og opnå bedre forbrænding i din brændeovn. Det giver færre røggener, mindre partikeludledning og et mindre brændeforbrug.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum