Tags:

Træarternes egenskaber som brænde

14

Alle træarter varmer stort set lige meget pr. kg tørstof. Men træarterne er ikke lige tunge. Brændværdien for nåletræ er en smule højere end for løvtræ.

Af -

De lette træarter er letantændelige og lette at kløve. Derfor er de gode som optændingsbrænde. Til gengæld brænder de hurtigere end de tunge træarter og giver mindre varme.

Brændværdi

Brændværdien i 1 kg tørt træ er cirka 19 megajoule. Nåletræs brændværdi ligger i gennemsnit 3 % højere og løvtræernes ligger ca. 3 % lavere. Nåletræernes harpiks har højere brændværdi end tørstoffet og det er bl.a. derfor ligger nåletræets brændværdi højere end løvtræets. Jo højere træartens indhold er af lignin jo højere er brændværdien.

19 megajoule svarer cirka til ½ liter olie. I praksis vil der dog altid være en smule vand i brændet, og brændeovnens virkningsgrad er ikke så høj som oliefyrets. Som tommelfingerregel kan man med en kasserummeter brænde spare ca. 100 liter olie.

Vægten af frisk brænde

Brænde fra nyligt fældet træ indeholder – meget groft sagt – lige så mange kg vand som træ. Hvis man skal transportere frisk brænde ud af skoven og vil vide hvor meget det vejer, udregnes det sådan:

 • 2 x (rumtætheden fra tabellen på denne side) x (fastmassetallet fra tabellen under opmåling) x (antal rummeter brænde).

Tabel 1. Træarternes egenskaber

Træarters egenskab som brænde

Rumtætheden kan svinge 10-20 % til hver side.
Kløveligheden er angivet på en skala, hvor 1= meget let kløveligt, 2= let kløveligt, 3=svært kløveligt, 4= meget svært kløveligt.

14 kommentarer

 1. Brian Elling Jørgensen siger:

  Hej Træ.dk, jeg har forsøgt at tilgå mig viden om vægten pr. rummeter løvtræ, og hvor meget brændværdien ligger på i forhold til kWh/kg..? Håber i kan svare på dette, eller i hvert fald sende mig i den rigtige retning til at få den viden.

  1. Træ.dk siger:

   Hej Brian, tørstofvægten af løvtræ fremgår i oversigten ovenfor (bøg, eg, ask, elm, birk, ær, pil, el, lind, poppel). Energiindholdet er som anført 19 Megajoule pr. kg tørstof, hvilket svarer til 5,27 kWh (1 Wh = 3600 joules).

 2. Ib Sæderup siger:

  Hej Træ.dk, jeg vil spørge om man kan bruge hæg i en brændeovn? Jeg har hørt at træet indeholder blåsyre, som måske giver farlige dampe.
  Mvh Ib Sæderup

 3. Søren Gudmann siger:

  Hej

  fin side, men jeg kunne godt tænke mig at se et billede af forskellige stykker brænde så jeg kan lære at skelne de forskellige sorter. jeg kan kende de fleste men har lige fået noget leveret som er mig ukendt. Vh

 4. Maya siger:

  Kan man brænde grene fra æbletræer?

 5. HHA siger:

  Det er fremragende. Saves, større stykker kløves desuden og det tørres minimum en sommer.

 6. Jørgen Pabst siger:

  Vi har en dejlig masse knastørt brænde, men vi har problemer med tjørn, som brænder dårligt. Er det normalt, eller gør vi noget forkert?
  På forhånd tak.

 7. HHA siger:

  Tjørn er fremragende brænde, tungt med høj brændværdi. Du kan derfor ikke brænde enkeltstykker af tjørn. De skal have selskab af flere stykker og lægges først på når der er tændt op. Det klart nemmere at brænde dem i kedel med riste end i f.eks. en pejs.

 8. Jette Uhlott siger:

  Hej Træ. Får jeg større total brændværdi ved at kløve mit brænde til flere stykker så overfladen forøges

 9. Bendt Fabricius siger:

  kan man bruge hæg som brænde? Og hvor lang tørretid har det?

 10. Henrik A. Olsen siger:

  Hej Har fået 2-3 rum meter af hvidtjørn tænker, hvad rumtætheden af hvid tjørn er (virke ret tungt)

 11. Per siger:

  Er der specielle forhold omkring fyring med lindetræ i brændeovn? Luft, lugt etc.

 12. Thomas Ansgaard siger:

  Hej jeg vil lige høre om hvad der er bedst at fyre med og hvad er bedst og hvad er brændværdien på hvidgran og ahorn og hvilken sort af de 2 typer træ giver mest varme mvh Thomas

 13. Sonja Lauridsen siger:

  Hej ;-d Hvilken træ er der mest brændeværdi i.. Jeg har set jeres skema højre oppe men det er jo kløveværdien..

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TEMA: Brænde

Træ er en miljøvenlig energikilde og en af vores vigtigste kilder til miljøvenlig og CO2-neutral varme. Læs alt om brænde her.

Omvendt optænding

Vend bålet på hovedet og opnå bedre forbrænding i din brændeovn. Det giver færre røggener, mindre partikeludledning og et mindre brændeforbrug.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×