Træbaseret plast – nu som fuldt cirkulært produkt

0

Hidtil har det været vanskeligt at lave plast af træ med så højt et fiberindhold, at produktet kan nedbrydes og genbruges. Nu ser det imidlertid ud til, at et svensk forskerteam har brudt koden.

Af -

Plastik lavet af fornybart træ i stedet for fossil olie, kan de fleste nok umiddelbart blive enige om, lyder som en god ide. Og det er da også et forskningsfelt, der er i konstant udvikling, så vi fremover kan erstatte eller supplere traditionelt fossilbaserede produkter med træbaserede ditto.

Seneste nyt er, at forskere på svenske KTH – Kungliga Tekniska Högskolan – er lykkedes med at producere en ny slags træbaseret plast, der kan nedbrydes uden at skade miljøet.

”Nedbrydelighed muliggør cirkularitet. Ved at nedbryde plastikken kan fibrene genanvendes, og de kemiske komponenter fra plastikken genbruges”, fortæller forsker Peter Olsén til forskning.se.

Højt fiberindhold åbner for genbrug

Et højt fiberindhold er nøglen til, at materialer som fx glasfiber er så stærke. Men det har hidtil været svært at levere en nedbrydelig trækomposit uden fiberskader fra den varmeproces, materialet skal igennem. Og er fibrene ødelagte, kan de ikke bruges igen.

Nu har Peter Olsén og hans forskerkolleger på KTH imidlertid fundet en måde at levere både højt fiberindhold og ønsket nedbrydelighed.

”Ingen har før kunnet lave en nedbrydelig plast med så højt et fiberindhold, samtidig med at fibrene har en god spredning i materialet og kun få fiberskader. Det gør det muligt at forbedre materialeegenskaberne dramatisk i forhold til tidligere forsøg”, siger Peter Olsén.

For at opnå det højere fiberindhold kombinerer forskerne polymerkemi med procesteknologi svarende til den, der bruges til kulfiberkompositter. Alt er baseret på billige og tilgængelige råvarer.

Nedbrydningsprodukterne er desuden uskadelige for miljøet og kan genbruges. Dette muliggør, hvad Peter Olsén kalder “et fuldt cirkulært produktkoncept”.

Ifølge forskerne skal formlen dog optimeres for at kunne bruges kommercielt.

 

Videnskabelig undersøgelse: Highly reinforced and degradable lignocellulose biocomposites by polymerization of new polyester oligomers, Nature Communications.

Kilde: forskning.se

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×