Træbyggeri er vejen frem

1

To dages konference om træbyggeri i Docken i København bød på interessante oplæg, gode pointer, videndeling og masser af inspirerende danske og udenlandske træbygninger. Træbyggeribranchen er uden tvivl fuld af muligheder og samtidig godt nyt for klimaet og den grønne omstilling.

Af -

Greta Thunberg – den svenske pige, der er blevet hele verdens klimahåb – siger: ”We must act!”, og det var også indgangsreplikken til årets store træbyggekonference Build in Wood, som for anden gang blev afholdt i Docken i København.

Eric Karsh, Founding Principal, EQUILIBRIUM, sammen med konferencier Jakob R. Klaumann

For som konferencier Jakob R. Klaumann fra træ.dk understregede, så spiller træ en vigtig rolle i den grønne omstilling. De kommende 40 år skal vi bygge lige så meget, som menneskeheden har gjort de seneste 4.000, hvis der skal være boliger til alle. Det kræver nye, grønne alternativer til de materialer, vi plejer at bruge – og her er træ den oplagte løsning.

Netværk og videndeling

Selvom træ er et gammelt materiale, er det gledet ud af den almindelige måde at tænke byggeri på – i hvert fald i Danmark. Fagfolk oplever dog en stigende interesse for at bruge mere træ, og Build in Wood-konferencen gav flere end 350 entreprenører, arkitekter, ingeniører og andre træ-folk en mulighed for at netværke og udveksle erfaringer på tværs af faggrænser.

Svensk/finske Daniela Grotenfelt fra Arkitema giver gode råd til sine danske træ-kolleger.

En perlerække af smukke, skæve og utraditionelle træbyggerier fra Canada, Østrig, Norge og Sverige fik tænderne til at løbe i vand, mens paneldebatter mellem politikere og byggefolk gjorde det krystalklart, at der er potentiale for mere træbyggeri i Danmark.

Det er ikke svært!

Flere oplægsholdere fortalte om en spirende nysgerrighed efter træbyggeri – både af æstetiske, bæredygtige og økonomiske grunde – men også om en tilbageholdenhed og en frygt for at være ”first mover” i skiftet fra fx beton til træ.

Der ligger en opgave for ”træfolket” i at få delt de gode løsninger på tidligere udfordringer med eksempelvis fugt, brandsikkerhed, blæst og akustik – og at få disse løsninger formidlet.  For det er hverken svært eller risikofyldt at bygge i træ, lød det.

”Wood has to be the answer to the problems the world faces”, fastslog Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune, mens Daniela Grotenfelt fra Arkitema sluttede sit oplæg med ordene ”Be brave – timber is the way forward!”

Den opfordring er hermed givet videre.

Næste års Build in Wood finder sted den 27. og 28. maj 2020.

Siv Helene Stangeland, Founding Partner, Helen & Hard (NO)

Over 350 branchefolk var samlet til dette års Build in Wood

Debat mellem nogle af oplægsholderne

Jonas Sangberg fra Sangberg Arkitektet sammen med konferencier Jakob R. Klaumann

Programmet var fyldt med spændende oplæg, debatter og tracks

Patrick Stremler, Managing Partner, Dietrich

Rainer Strauch, CTO, Cree by Rhomberg

 

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Anders siger:

    Hej jeg er Anders fra Billums Privatskole, og jeg ville egentlig ikke skrive en kommentar, men mere et spørgsmål.
    Jeg ville bare vide, om der kunne være nogle problemer, med træ som f.eks. Holdbarheden, I tilfælde af brand og hvor meget bedre er det, i forhold til beton som også skulle være pænt bæredygtigt.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×