Test af træbyggeri på Teknologisk Institut

0

Fremtidens biobaserede byggematerialer bliver nøje afprøvet og dokumenteret i Teknologisk Instituts nye test- og demonstrationsbyggeri, der primært skal bygges af træ, og som forventes at stå klart i august 2024.

Af -

På Teknologisk Institut i Tåstrup er man i disse dage i fuld gang med opførelsen af Build-in-Wood Demonstrator – en 340 m2 stor bygning, der skal afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer for at bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.

“Byggebranchen står for 22 procent af Danmarks CO2-aftryk, så det er nødvendigt med innovation og nytænkning for at reducere det aftryk. Træbyggeri er én af løsningerne, men det byder på en række tekniske udfordringer, som kræver forskning, innovation og afprøvning. Ved at opføre test- og demonstrationsfaciliteter i fuldskala gør vi det nemmere for vi byggebranchen at gå nye veje. Vores mål er at bidrage aktivt til udviklingen af mere bæredygtigt byggeri, som også giver muligheder for dansk eksport og arbejdspladser”, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Digital tvilling holder styr på detaljerne

Build-in-Wood Demonstrator bygges i to etager og er baseret på en bærende konstruktion af limtræsøjler og -bjælker samt etagedæk i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ. Konstruktionen har særlig fokus på akustik, fugt og brandsikkerhed.

Desuden er bygningen designet til adskillelse, så stort set alle bygningsdele kan udskiftes. Denne fleksibilitet giver branchens forskellige parter mulighed for at afprøve og dokumentere nye byggematerialer, bygningskomponenter og -systemer i fuld skala under realistiske forhold.

“Testbygninger som Build-in-Wood Demonstrator er meget sjældne, og flere kommercielle producenter har allerede udtrykt interesse i at anvende bygningen til eftervisning og demonstration af materialer og byggetekniske løsninger. Sideløbende med det fysiske byggeri opbygges en digital tvilling, der kan følge bygningens tilstand og behov for vedligehold, som holder styr på alle detaljer og kan være med til at dokumentere materialernes effekter og vedligeholdelsesbehov”, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.

Hun forventer, at bygningen også vil blive flittigt anvendt i fremtidige EU-projekter samt nationale og fondsstøttede projekter.

Nyt byggesystem

Build-in-Wood Demonstrator er finansieret af Teknologisk Institut, EU-projektet Build-in-Wood og cirka 20 sponsorer, der bidrager med materialer og komponenter til bygningen. Build-in-Wood er et fælleseuropæisk innovationsprojekt, der har til formål at fremme brugen af træ i byggeindustrien.

Den nye bygning demonstrerer og afprøver i første omgang et nyt byggesystem i træ optimeret til etagebyggerier, der er udviklet i Build-in-Wood-projektet. Et slags standardiseret byggesæt af bærende konstruktioner og lette facadeelementer af træ, der udnytter fordelene ved præfabrikation, og som kan bruges i sammenhæng eller hver for sig til nybyggeri, renovering og tilbygninger. Der er blandt andet udviklet en særlig akustisk løsning, som i laboratoriet har haft gode resultater og nu afprøves i praksis.

“Træ og biobaserede materialer kommer formentlig til at spille en større rolle i fremtidens byggeri. Allerede nu ses flere større byggerier i Danmark og i udlandet, hvor fugt, akustik og brandsikkerhed giver nogle særlige udfordringer. Bygningen vil give unikke muligheder for test af nye løsninger og anvisninger på, hvordan disse udfordringer kan løses i praksis”, siger centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut.

 

Kilde: Teknologisk Institut

 

Fakta om Build-in-Wood Demonstrator

Bygningen er en toetagers træbygning på i alt ca. 340 m2. Den er baseret på en konstruktion af limtræssøjler og -bjælker, dækelementer i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ – et byggesystem, som er udviklet i EU-projektet Build-in-Wood, ledet af Teknologisk Institut. Bygningen inkluderer et laboratorium på ca. 70 m2 og kontor/møderum på ca. 80 m2 samt køkken- og toiletfaciliteter. Bygningen opføres på Teknologisk Institut ved Helgeshøj Allé i Taastrup.

Bygningen er skabt, så stort set alle dele og elementer – gulve, vægge, facader mv. – kan udskiftes. På den måde kan virksomheder få testet bæredygtige løsninger og materialer under realistiske forhold i en rigtig bygning, fx med hensyn til akustik, indeklima, isoleringsevne og fugt.

Der opbygges en digital tvilling af bygningen, der opsamler data fra sensorer placeret i den virkelige bygning, der fx registrerer data om fugt og temperatur. Den digitale tvilling fungerer som en virtuel kopi af bygningen, der holder styr på alle detaljer og muliggør intelligent beslutningstagning. Dette giver mulighed for at optimere energiforbruget, forudsige vedligeholdelsesbehov og sikre, at alt fungerer effektivt uden manuel indgriben.

Bygherre: Teknologisk Institut
Arkitekt: Waugh Thistleton Architects
Entreprenør: Adserballe & Knudsen

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×