Træer ændrer duft når de bliver stressede

0

En ny undersøgelse fra Lunds Universitet i Sverige viser, at træer ændrer duft når de bliver stressede. Det træerne typisk bliver stressede af er klimaforandringer.

Af

Alle kender til det med at svede lidt ekstra når man stresser over noget, men vi mennesker er ikke de eneste der kommer til at lugte lidt under stress.

Forskere fra Lunds Universitet i Sverige har nemlig fundet ud af at træer afgiver en bestemt type organisk gas, når de er stressede. Den organiske gas er også kendt under navnet terpen. Det er en del af træets forsvarsmekanisme, som aktiveres ved blandt andet luftforurening, høje temperaturer og insektangreb.

Selvom træernes gasser dufter godt, er de ofte et tegn på, at balancen i skoven er påvirket, og at træerne er under en eller anden form for stress, som blandt andet skyldes, at klimaet ændrer sig,” siger Thomas Holst, forsker i naturgeografi og økosystemvidenskab ved Lunds Universitet til forskning.se.

Klimaforandringer påvirker træerne

Thomas Holst deltager i et nyt projekt: CLIMB-FOREST, som vil undersøge hvordan klimaændringer påvirker skoven. Det er gennem dette projekt, at de svenske forskere har fundet frem til at træernes stresssymptomer er steget på grund af klimaforandringerne.

Det er tydeligt at terpenerne fra træerne er steget efter tørken i 2018,” fortæller Thomas Holst.

Også herhjemme var 2018 et decideret tørkeår og klimatologer peger på at klimaforandringerne er med til at forstærke ekstreme vejrhændelser, herunder tørke.

Og det kan være skidt for skovene, for terpenerne kan desværre også lugtes af den kendte og skadelige typograf-bille, der særligt kan skade nåletræer.

Barkbillen er blevet meget mere aktiv i sine angreb på skoven – angreb, der har resulteret i, at den stressede skov har udvidet sit forsvar af terpener markant,” tilføjer han.

Træernes modsvar

Træerne kan dog vise sig at have et es i ærmet når det kommer til de stigende temperaturer. Deres afgivelse af ​​terpener kan nemlig bidrage til dannelsen af ​​flere partikler i luften og til sidst dannelse af skyer, som kan være med til at køle klimaet.

Det kan så blive en selvregulerende proces, hvor et varmere klima får træerne til at frigive flere duftstoffer, hvilket igen fører til øget skydannelse og i næste trin bidrager til en afkøling af klimaet,” siger Adam Kristensson, aerosolforsker i kernefysik til forskning.se og tilføjer: ”Men selvfølgelig kan terpenerne og skoven ikke løse klimaproblemerne. Det vigtigste er stadig at reducere udledningen af ​​drivhusgasser fra fossile brændstoffer.”

 

Kilde: forskning.se

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum