Træer kan bidrage til dansk madkultur og økonomi

0

Et nyt forskningsprojekt fra Malawi, som Københavns Universitet står bag, peger på, at træer – udover at gavne biodiversiteten og klimaet – også kan spille en vigtig rolle for vores sundhed, fødevaresikkerhed og økonomiske vækst.

Af

Som en del af den grønne trepart skal der plantes en milliard træer herhjemme for at genoprette naturen og gavne klimaet. Men det er endnu ikke besluttet, hvordan de mange nye træer kan tænkes med ind i landbruget og vores fødevaresystem.

Et dansk ledet studie fra det afrikanske land Malawi kommer nu med nye erfaringer, som Danmark med fordel kan bruge i sin skovstrategi, skriver Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

En kilde til næringsrig mad

Studiet peger blandt andet på en signifikant positiv sammenhæng mellem, hvor mange træer der er i en husholdnings omgivelser, og om befolkningen får vigtige mineraler og vitaminer i deres kost.

”I Malawi kan vi se, at de kvinder der har træer, eksempelvis frugt- og nøddetræer, på deres marker, får en mere næringsrig kost med et højere indhold af vigtige næringsstoffer som jern, vitamin A og zink. Træer i landbrug kan altså mere end bare at gavne klimaet,” forklarer postdoc Emilie Claire Vansant, som er førsteforfatter på studiet.

Ingen modsætning mellem skovrejsning og landbrug

Studiet fandt også, at træer som mango, guava og forskellige nøddearter gav en indtægtskilde for landmændene. På samme vis som skov og træer for 100 år siden i Danmark blev betragtet som en vigtig del af de danske landbrug.

”I dag bliver skovrejsning set som en modsætning til landbrug, men Danmark har historisk brugt træer som eksempelvis levende hegn. Den tradition er næsten forsvundet med industrialiseringen af landbruget, men måske er det tid til at se på mulighederne ved at bringe træerne tilbage til landbrugsjorden i form af fx skovlandbrug,” siger lektor Laura Vang, medforfatter på studiet.

Træer kan udfylde mange funktioner

Derfor mener forskerne, at politikere og myndigheder nøje bør overveje, hvilke arter af træer der skal plantes som en del af den grønne trepart, så træerne kan udfylde flere funktioner, som ikke udelukkende er møntet på klimaet. Det kan eksempelvis være træer med spiselige frugter, der kan sælges.

”En oplagt mulighed kunne være at satse på flere hjemmehørende arter som valnød, hassel og forskellige frugttræer, som ikke blot gavner klima og biodiversitet, men også kunne spille en rolle i den danske madkultur og økonomi,” siger Emilie Claire Vansant.

 

Kilde: Københavns Universitet

 

Hør også Træ.dk’s podcast:

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum