Træer kan blive fremtidens gadelamper

0

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology vil skabe bordlamper af stueplanter og gadelamper af træer.

Af -

Det lyder måske som ren science fiction, men forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har fundet en måde, hvorpå man kan få planter til at lyse.

Med inspiration fra naturen, anvender forskerne enzymet, luciferase, der giver ildfluer deres karakteristiske lys. Luciferase reagerer på molekylet, luciferin, der får det til at lyse. Et andet molekyle, det såkaldte coenzym A, fremmer processen ved at fjerne et biprodukt, der kan forhindre aktiveringen af luciferase.

Ved at lægge planter i blød i en opløsning af de tre komponenter, og herefter udsætte dem for højtryk, kan partiklerne trænge ind i planternes blade gennem små, fine porer, kaldet spalteåbninger.

“Visionen er at lave en plante, der kan fungere som skrivebordslampe – en lampe, som du ikke skal sætte til. Lyset drives af plantens egen energimetabolisme,” fortæller Michael Strano, forsker ved MIT.

De første forsøg gav planter, der kunne lyse i 45 minutter. Dette er siden blevet forbedret til 3,5 timer, men der er dog stadig et stykke vej igen, før planterne kan bruges som lamper. Lyset, der genereres af en 10 centimeter stor brøndkarse-plante, er indtil videre kun en tusindedel af den lysstyrke, der kræves ved læselys. Forskerne er dog optimistiske, og de tror på, at de både kan forbedre lysstyrken og varigheden.

En oplagt løsning

Belysning udgør ca. 20% af verdens energiforbrug, så plante-nanobionik virkede som en oplagt løsning at undersøge.

“Planter kan reparere sig selv, de har deres egen energi og de har allerede tilpasset sig til udemiljøet,” siger Michael Strano,.

Metoden kan bruges på forskellige slags planter. Indtil videre har man anvendt rucola, grønkål, spinat og brøndkarse. Forskerne håber, at man i fremtiden kan videreudvikle metoden, så man kan male eller spraye partiklerne på bladene. Dette vil gøre det muligt at transformere træer og andre store planter til lyskilder.

“Vores mål er at give planten én behandling og få det til at holde i resten af plantens levetid,” siger Michael Strano, og fortsætter,”vores arbejde åbner seriøst op for døren til gadelamper, der blot er behandlede træer, og til indirekte belysning i hjemmet”.

Forskerne har også vist, at de kan slukke for lyset igen ved at tilføje nanopartikler, der bærer et stof, der hæmmer luciferase. Man kan således muligvis skabe planter, der kan slukke for lyset, når de udsættes for sollys.

De lysende planter er ikke forskernes første forsøg med specialdesignede planter. De har også udviklet planter, der kan detektere sprængstof og kommunikere den information videre til en smartphone, samt planter, der kan monitorere tørke.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Stærkere end stål

Forskere har udviklet en ny type magnetisk papir.

Kan selvlysende vejtræer erstatte gadelygter?

Forskere har skabt selvlysende blade.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×