Træer som brandalarm og klimastation

1

Forskere har fundet ud af hvordan man kan trække strøm ud af et træ. På den måde kan træerne udstyres med en lille sensor der både kan levere klimadata og advare om skovbrande.

Af -

Tags:

Syre-niveauet i et træ er forskelligt fra træets omgivende miljø. Det skyldes at træer pumper protoner, dvs. syre, ud fra rødderne for at det til gengæld kan trække næring fra jorden og ind i træet. Dette fænomen har Amerikanske forskere i Massachusetts nu fundet ud af at udnytte. Syreindholdet i miljøet omkring et træ skaber nemlig en ubalance imellem træet og jorden, der resulterer i en elektrisk spændingsforskel. Den elektricitet vil forskerne nu udnytte til at drive små sensorer, som blandt andet kan fungere som små brandalarmer der kan advare mod skovbrande.

Forskerne forestiller sig, at den genererede strøm kan oplade et batteri, der på given foranledning sørger for at diverse målere bliver aflæst. Signalet bliver først sendt videre til en lokal sendestation, der opsamler og videresender de indsamlede oplysninger.

Batteri bliver opladet vha. spændingsforskel mellem træ og omgivende miljø

Termometer og fugtføler bliver sammen med en lille radiosender forsynet med energi genereret af spændingsforskellen imellem træet og det omgivende miljø (Kilde: Massachusetts Institute of Technology)

Bedre end solfangere

Der findes allerede alarmsystemer baseret på målestationer i naturen. Imidlertid er det et problem at disse er drevet af solenergi fordi der kræves meget arbejdskraft hvert år for at holde grene og blade væk, så der slipper nok sollys ned til solpanelerne. Med den nye løsning – der samtidig bliver kaldt “bjørnesikker – slipper skovejerne for at tage hensyn til selve energitilførslen, der kommer fra træerne selv.

»Vi tror, at vi kan lave bedre brandforudsigelser, give tidligere indberetninger og få langt bedre klimadata ved at installere sensorer på hvert træ per 1000 m2, end det er muligt at få fra nogen skov i dag,« siger professor Andreas Mershin fra Massachusetts Institute of Technology til EETimes.

Ifølge EETimes er det amerikanske selskab Voltree Power meget interesserede i at udnytte teknologien til både et brandalarmsystem, men også til at give data til bedre vejrudsigter baseret på måling af temperaturer og luftfugtighed på mange lokaliteter.

Hidtil har forskerne kun påvist stømdannelsen i laboratoriet, og vil over vinteren arbejde på at gøre udstyret både vejr og bjørnebestandigt, så det kan overleve i den amerikanske natur. Til næste år er det planen at gennemføre et større studie i en skov i Idaho.

Små radiosendere sender informationer til en lokal data-indsamler der via en satellit sender informationerne videre til en central overvågningscentral

En lokal datastation modtager informationerne og sender dem via en satellit videre til en central overvågningscentral (Kilde: Massachusetts Institute of Technology)

Kilde: Ingeniøren

En kommentar

  1. Lotte siger:

    Er idéen blevet udført? Hvis ja hvor?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×