Tags: , ,

Træerne i regnskoven påvirkes af stigende temperaturer

0

Forskere har observeret, at nogle træarter i den tropiske skov taber evnen til at lagre CO2 som følge af stigende temperaturer. Det kan have konsekvenser for skovenes CO2-optag og -udledning i fremtiden.

Af -

Den tropiske regnskov er et vigtigt CO2-reservoir og er kendt for et stabilt, varmt og fugtigt klima. Her er ingen årstidsvariation, og her er konstant nedbør og en høj solindstråling.

For at klare de høje temperaturer har træerne udviklet et smart system, som fungerer som en slags air-condition: Træerne optager en stor mængde vand fra jorden, der løber op gennem træets stamme og grene, for til sidst at ende ude i bladene. Her åbnes træets svar på porer, de såkaldte stomata, hvorfra vandet fordamper. Vandet fungerer altså som en slags kølervæske, som løber gennem træet.

Unge og omstillingsparate

Maria Wittemann er ph.d.-studerende ved Institut for Biologi og Miljøvidenskab ved Göteborgs Universitet og har undersøgt, hvad stigende temperaturer gør ved forskellige træarters vækst og evne til at binde CO2. De undersøgte træarter kan groft inddeles ind i to grupper:

Pionerarter, som etablerer sig tidligt i en begyndende regnskov, og klimaksarter, som vokser langsommere, men til gengæld ender som betydeligt større træer, som kan agre mere CO2.

Det er især pionerarterne, som klarer sig godt i varmen. De kan bedre åbne deres stomata og lade vandet fordampe, mens de langsomt voksende klimaksarter hverken er særlig hurtige til at transportere vandet ud i bladene eller til at åbne lige så meget op for stomata. Denne forskel kan måles i træernes blade.

“Vi målte store temperaturforskelle i bladene. Der kan være 10 graders forskel mellem klimaksarter og pionerarter, der vokser samme sted. Klimaksarten havde sværere ved at klare unormalt høje temperaturer. De træer havde en større dødelighed,” siger Wittemann til forskning.se og fortsætter:

“Vores resultater viser, at fotosyntesen i træerne reduceres, når temperaturen i bladene stiger, primært i klimaksarterne. Proteiner og membraner holder op med at virke, og til sidst dør træerne, fordi de ikke kan optage nok kuldioxid fra luften. Det påvirker hele økosystemet,” fortæller Maria Wittemann til forskning.se.

Forskningen kan hjælpe fremtidens regnskove

Göteborgs Universitet arbejder sammen med University of Rwanda om dette forskningsprojekt. Der er ikke meget tropisk regnskov tilbage i Rwanda, og en af metoderne til at vende denne tendens er at plante ny skov.

Undersøgelserne om træernes dødelighed i de tropiske regnskove giver et godt grundlag for at tage den rigtige beslutning, når den nye skov skal plantes.

“Vi arbejder sammen med forskellige interessenter i Rwanda. Der er ikke meget regnskov tilbage i landet, og når de skal plante nye træer, vil de gerne vide, hvilke hjemmehørende arter, der kan overleve i et varmere klima, siger Maria Wittemann.

Forskningsrapport: Thermal plasticity and limitations in tropical trees

Kilde: Forskning.se

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×