Træernes tveger kan erstatte stål i træbyggeri

1

En ny software gør det muligt at erstatte stålsamlinger i bærende konstruktioner med trætveger. Den nye teknologi kan mindske byggesektorens CO2-udledning og muliggør samtidig nye former for bygningskonstruktioner, mener forskerne bag.

Af -

Tveger er de områder på træer, hvor stammer eller grene deler sig i to. Med en helt naturlig tvedelt form, er denne del af træet bygget til at kunne holde stor vægt uden at knække på midten.

Det har forskergruppen Digital Structures på MIT, Massachusetts Teknologiske Institut, udnyttet i et nyt forskningsprojekt, hvor de har undersøgt tvegernes evne til at erstatte traditionelle stålsamlinger i bærende konstruktioner.

Caitlin Mueller, lektor i bygningsteknologi-programmet på MIT og leder af forskergruppen, beskriver tveger som ”naturligt konstruerede strukturelle forbindelser”, der effektivt kan overføre kraft og bære vægt takket være det fibernetværk, de er bygget op af.

”Den største værdi, du kan give et materiale, er at give det en bærende rolle i en struktur,” fortæller hun i universitetsavisen MIT Energy Initiative, ifølge magasinet Dezeen.

”Hvis du tager en tvege og skærer den over på midten, ser du et utroligt netværk af fibre, der er flettet sammen for at skabe disse, ofte tredimensionelle, belastningsoverførselspunkter i et træ,” fortsætter forskeren. ”Vi er begyndt at gøre det samme ved at bruge 3D-print, men vi er ikke i nærheden af, hvad naturen kan med hensyn til kompleks fiberorientering og geometri.”

De Y-formede tveger forbinder de lige bygningselementer i konstruktioner, og har en lavere CO2-udledning end traditionelle stålsamlinger. Udover at være naturlige og fornybare, er tvegerne frasorteret træ fra træindustrien, som med den nye teknologi kan blive udnyttet bedre.

Fra tvege til træsamling

Forskergruppen Digital Structures har udviklet en softwareteknologi til at bearbejde tvegerne i fem skridt.

Først katalyseres tvegerne til et digitalt bibliotek. Det foregår ved en 3D-scanning, som kan foregå gennem en smartphone og fanger geometrien af tvegen og den fiberorientering, der fortæller tvegens styrke.

Derefter bliver hver enkelt tvege matchet med hjørnerne i det arkitektoniske design. Det sker via algoritmer i softwaren.

Som tredje skridt har designeren mulighed for at lege med designet af strukturen. Den nyudviklede software genererer automatisk det design, der giver den bedste ”matchende score” for tvegerne, men det er også muligt for designeren at designe ud fra egne præferencer. I så fald genererer programmet blot et nyt design for højeste matchende score.

I fjerde skridt bliver tvegerne beskåret af robotter. De bliver beskåret så lidt som muligt, så barken kommer af, og de præcist passer med fugerne.

Til sidst bliver strukturen, de lige bygningselementer, samlet med tvegerne.

Åbner op for nye designmuligheder

Caitlin Mueller fortæller, at det nye system kan gøre det muligt at udforske nye arkitektoniske former.

”Mange ikoniske bygninger, der er bygget de sidste to årtier, har uventede former,” fortæller hun. ”Trægrene har en meget specifik geometri, som nogle gange egner sig til en ualmindelig eller ikke-standard arkitektonisk form – drevet, ikke af en eller anden vilkårlig algoritme, men af selve materialet.”

Den nye tvege-teknologi kan være et kreativt indspark til byggesektoren, som har brug for løsninger til at mindske CO2-udledningen.

 

Kilde: Dezeen

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Holger Broegaard, Ryslinge Savværk siger:

    Det kræver langtidsplanlægning. Det kræver nok mindst(nok meget mere) 50 år for at dyrke et tveget træ der kan bruges til noget. Nu har vi i 50 år fjernet alt i skovene der ligner en tvege. Vi taler både om buksetveger og spidstveger. Spidstvegerne kan ikke bruges til noget – de flækker på langs og hænger ikke sammen.
    Det er også spørgsmålet om artiklen/forskningsresultatet skal tolkes anderledes. Det er måske i andre materialer man vil udnytte strukturen der er en en tvege?- måske plastic. I så fald det det uinteressant på Danmarks Træportal.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×